Капитанът на Иран Ехсан Хайсафи говори за ситуацията в родината си преди първия мач на националния отбор срещу Англия на Световното първенство. Той даде подкрепата си за протестите, съобщи Би Би Си.

Иранските власти задържаха известни актриси (снимки)

Масовите антиправителствени протести в Иран бяха посрещнати с ожесточени репресии през последните месеци. Говорейки пред медиите преди мача в понеделник, 32-годишният Хайсафи каза, че играчите "подкрепят" тези, които са починали. “Трябва да приемем, че условията в страната ни не са подходящи и хората ни не са щастливи”, добави той.

Правозащитници обявиха, че повече от 400 протестиращи са били убити и 16 800 други са арестувани. Лидерите на Иран твърдят, че протестите са "бунтове", организирани от външните врагове на страната.

„За медиите (само)критично“ : Един български журналист в Иран

Ехсан Хайсафи. Снимка: Getty Images

“Преди всичко бих искал да изразя своите съболезнования на всички опечалени семейства в Иран”, каза защитникът Хайсафи в началото на пресконференцията. “Те трябва да знаят, че ние сме с тях, подкрепяме ги и им съчувстваме”.

“Не можем да отречем условията – условията в страна ми не са добри и играчите също го знаят”, добави крайният защитник на АЕК Атина. “Ние сме тук, но това не означава, че не трябва да сме техният глас или не трябва да ги уважаваме”.

„България е с теб, Иран“: Артисти отрязаха косите си и организират шествие

“Каквото имаме е от тях. Трябва да се борим, трябва да се представяме по най-добрия начин и да вкарваме голове и да представим резултатите на смелия народ на Иран. И се надявам, че условията ще се променят според очакванията на хората”, коментира той.

Преди началото на турнира имаше призиви Иран да бъде изхвърлена от Световното първенство, като активистите споменаха предполагаемата военна подкрепа на страната за Русия по време на войната в Украйна и проблеми с човешките права, включително отношението към жените.

Протестите в Иран продължават: Полицията е стреляла по хора, отдаващи почит на Махса Амини

Тези коментари са изключителни - не толкова заради казаното, а заради това кой ги е казал и къде ги е казал.

Необичайно е играч да каже нещо политическо в турнир като този - но да застане на страната на иранските протестиращи и да признае, че хората в Иран са недоволни, е важно. Не забравяйте, че той прави тези коментари в Катар, домакин на Световното и ключов съюзник на Иран, отбелязва британското издание.

Иранска спортистка бе посрещната като героиня, след като се състезава без хиджаб (видео)

Не е ясно какви ще бъдат последиците за него в Иран - той евентуално може да твърди, че е изразявал съчувствие към полицаи, а не към протестиращи, които са загинали. Но това е страна, в която властите насилствено се сблъскаха с толкова много хора, които говорят открито срещу репресията, уточнява още Би Би Си.

Междувременно стана ясно и че две известни ирански актриси са били арестувани за публична подкрепа на масовите антиправителствени протести. Хенгаме Газиани и Катаин Риахи са обвинени в заговорничество и действия срещу иранските власти, твърди агенция Irna.  И двете жени по-рано се появиха публично без забрадките си - жест на солидарност с демонстрантите.

Превод: Илина Стоянова 

Видео: Юрий Яковлев

Повече новини за Световното четете в dsport.bg

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм