Белошипата ветрушка е един от най-малките видове соколи в Европа. За разлика от повечето хищни птици, гнезди съвсем близо до хората – под покривите на къщи, изоставени сгради и стопански постройки.

Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“

Белошипата ветрушка е прелетна птица и зимува на територията на Нигер, Нигерия и Чад. До скоро се е считало, че тя не е гнезди в България, но след началото на проекта „Живот за белошипата ветрушка“, преди около 10 години, видът е успешно възстановен. Проектът беше представен на международна конференция в град Улцин – Черна гора от „Зелени Балкани“, като успешен пример за възвръщане в природата на изчезнали видове.

Проектът „Живот за белошипата ветрушка“

Изкуствен остров ще бъде създаден във Варненското езеро

Като ниво на експертиза резултатите на българските природозащитници са много добри и това ги прави напълно конкурентни на европейските им колеги, разказа ръководителят на проекта Градимир Градев. Чуйте още какво сподели той. С него разговаря Николай Колев от Дарик радио Плевен:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм