Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си. Специалисти биолози от Регионална инспекция по околната среда и водите – Хасково (РИОСВ – Хасково) са наблюдавали птицата по време на две проверки на място, уверяват от инспекцията.


Съдбата на белия щъркел предизвика вълна от съпричастност и готовност за оказване на помощ от хора в цялата страна след пост в социалните мрежи.


От Спасителния център на „Зелени Балкани“ информират, че в последните дни имат десетки сигнали на ден за трагедия в гнездото на двойка щъркели от хасковското село Гарваново. И пишат:

„Експертното ни мнение е, че сама птица не може да се справи с мътенето и най-вече отглеждането на поколение. От името на екипа на Спасителен център - Зелени Балкани искаме да изразим готовността си да съдействаме при вземането на яйцата от гнездото, инкубирането им при нас и отглеждането на малките до тяхното освобождаване в природата. Имаме уверението на EVN, че при необходимост са готови да съдействат с техника. Решението да се предприемат действия спрямо защитен вид, обаче, е в компетенцията на Регионалната инспекция по околна среда и води. В този случай това е Хасково. Те, за сега, НЕ разрешават намесата на екипа ни.За повече детайли, можете да се обръщате към тях. Молим, не звънете на нас! Ние, към настоящия момент, не можем да направим нищо за птиците... Благодарим за разбирането!“


От РИОСВ – Хасково контрират, че всяка човешка намеса на този етап може да накара мътещата птица да напусне гнездото. И пишат:


„Щъркелът има силни инстинкти, като всяко диво животно, които го ръководят. Птицата може да излита в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях. Гнездото на белия щъркел в село Гарваново е старо и огромно, изградено е върху изкуствена платформа на електрически стълб. Селото и районът около него предлагат богата хранителна база за вида. Гарваново е заобиколено от обработваеми земи, през него минава река Банска, а при влизане в населеното място има микроводоем. Всичко това създава изключително благоприятна среда за щъркелите и те могат да си набавят достатъчно храна без да им се налага да прелитат големи разстояния. Шансовете самотната птица да намира необходимата ѝ храна са големи. Обилната хранителна база привлича в района много млади и скитащи бели щъркели. В близост до гнездото на останалия сам бял щъркел има още десетина щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга в района, която не е в двойка, да заеме освободеното място. Експертите са установили, че самотната птица демонстрира брачно поведение, затова е много вероятно да привлече нов брачен партньор.


В допълнение информираме, че белият щъркел издържа дълго без храна. По време на прелет птиците от този вид изминават хиляди километри без да се хранят или си осигуряват малки количества, когато спират за почивка. А при недостиг на храна птиците знаят как да пестят енергия и сили. Така и мътещият бял щъркел в село Гарваново в състояние на покой изразходва малко енергия и не са му необходими големи количества храна.“