Първият нов кораб от 13 години насам -  за наблюдение на морската ни държавна граница и участие в съвместни операции на Европейската агенция за европейска и брегова охрана "Фронтекс" бе зачислен в състава на Гранична полиция. Той носи името "Балчик" и е с бордови номер 524. А официалната церемония по вдигане на флаговете се състоя днес на кея пред Морска гара - Бургас.

Плавателният съд е произведен корабостроителницата на Baltic Workboats в Естония, стойността му е 30 580 851 лв., а средствата са осигурени по Индикативна годишна работна програма 2018 на Фонд “Вътрешна сигурност”. 

Доставката му е извършена в края на април т.г., за експлоатацията и обслужването на машините, механизмите, системите и оборудването, е извърешно обечение на щата на Гранична полиция. 

Днес на церемонията присъстваха новият МВР министър Калин Стоянов, директорът на Гранична полиция- комисар Росица Димитрова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, духовни лица, общественици и др. 

"Това събитие е важно не само за страната ни, чиято отговорност е да обезпечава сигурността на външните сухопътни и морски граници на ЕС, но и за цяла Европа. Тази отговорност изисква много средства и усилия, човешки ресурс, надеждно оборудване, механизъм за обмен на информация и сътрудничество. Няма държава, която може сама да поеме тази тежка задача, охраната на външните граници е обща кауза", каза Калин Стоянов. И пожела попътен вятър и седем кила под фута.