Популярното телевизионно шоу „Денис и приятели” се очаква да се завърне в ефир след около месец с нова форма, като ще се излъчва онлайн от Щатите. Това съобщи в ефира на Дарик музикантът и водещ Денис Ризов, който през последните години живее по-често във Флорида.

В интервю за радиопоредицата „За медиите (само)критично” Ризов разказа за плановете да се върне предаването в нов дигитален формат – девет години след последното му излъчване в ефира на БНТ.

„Идеята не е много нова, през всички тези години сме мислил как и по какъв начин може да се възстанови пак шоуто”, разказа Ризов. Той отбеляза, че ежедневна форма изисква много усилия, а той през последните години прекарва повече време в Щатите.

Екипът е почти същият, шоуто ще се излъчва в YouTube, Facebook и Twitch

„Започнах да проверявам каква е техническата възможност да се прави оттук и да се излъчва в България. Оказа се, че не е много трудно, много е напреднала вече техниката – покрай Ковид-кризата видяхме колко много ютубъри практикуват този тип връзка, за която няма толкова значение откъде се прави”, каза водещият.

Денис Ризов съобщи, че екипът е почти същия. Ивайло Нойзи Цветков  ще е главен сценарист на предаването, Иван Шадов ще е режисьор – това са хора, с които имаме богат опит в годините, добави той.

Идеята е шоуто да се излъчва на живо в YouTube, във Фейсбук и Twitch. Предаването ще се записва и при интерес може да бъде дадено за излъчване и по някоя от телевизиите в България. Имало е вече няколко проведени разговора за това.

Без жив бенд, но с много гости, включвани от различни точки на света

В шоуто няма да има жив бенд. Купена е малко техника и е наето помещение, което в момента се ремонтира. „Няма да има жив бенд за съжаление, няма да има много хора в студиото. Но вече имаме проверена техническа възможност да правим включване от концерти и събития. Ще може да имаме до четирима гости в студиото, които ще включваме от различни части на света”, обясни още Денис Ризов.

Шоуто ще бъде с продължителност около 2 часа, като ще е разделено на 6-7 сегмента. „Обръщаме внимание както винаги на хора, които са постигнали нещо и които не са забелязани много много в България. Това ще са хора от областта на спорта, изкуството и културата”, каза Ризов.

Мислехме да го излъчва или в петък срещу събота през нощта или в събота срещу неделя през нощта БГ-време. Което е много удобно, защото примерно ние бихме могли да го излъчваме на живо примерно около 16.30-17 часа тукашно време, което в България е около е 23.30ч., добави водещият.  

Ризов призна, че като всеки българин следи какво се случва в страната. Но екипът е  аполитичен, като по думите му е интересно събитията в България да бъдат коментирани от призмата на външния наблюдател. Това според него ще е един начин да се помогне и на българите да погледнат на някои от злободневните теми в страната през очите на външен наблюдател.

Идеята била предаването да започне отново в деня, в който е спряло през 2013г., но това няма да стане. Екипът ще има техническата готовност да стартира към края на октомври – във Фейсбук и YouTube канала на „Денис и приятели”.

Боришев и Комарницки с общ проект – албум със снимки и карикатури

Нов проект – албум с работното заглавие „О, спомняте ли си, Бай Хой” подготвя фотожурналистът Веселин Боришев, заедно с карикатуриста Христо Комарницки.

В студиото на Дарик Веселин Боришев, който е част от екипа на Клуб Z, разказа за новата идея, след успешния проект „О, спомняте ли си, госпожо?”. Той завърши с издаването на два албума - „О, спомняте ли си, госпожо?“ и „Ох, спомняте ли си, госпожо, годината на Идиота?“.

„В началото на годината мислех да правя трета книга, но си дадох сметка, че това копаене в едно блато е изключително неприятно. Но все пак ще направя нещо тази година – с Христо Комарницки сме се разбрали да направим общ проект, за жалост зациклих по някакъв начин със събирането на пари. Защото първите две книги бяха издадени изцяло с дарения”, разказа още Веселин Боришев.

Планира се албумът да е готов до няколко месеца. Концепцията е да има карикатури и снимки – едната страница е карикатура, а другата – снимка. Цялата книга ще направи един портрет на роден политически лидер.

„Принципа на работата какъв ще бъде – пращам на Комарницки примерно 10 снимки, и той влиза в архива си, ако трябва рисува отново и ми вади 10 карикатури. Ужасяващо приятен синхрон се получава, ще е грехота, ако не я направим тази книга!”, каза още фотожурналистът.

Той напомни, че хората могат да помогнат като дарят пари за издаването на албума, а както и при първите два – всеки дарител ще получи и книга.

Боришев: По цял свят има жълти медии, у нас са кафяви

Веселин Боришев определи като скучна, тегава и трудна тази предизборна кампания. Причините според него - първо огромната умора на избирателите и на журналистите. Защото това са поредните избори, които трябва да понесем като гласоподаватели. Втората причина по думиите му е геополитическата обстановка в момента и войната в Украйна.

„Лошото е, че само след няколко месеца пак ще живеем в предизборна кампания, защото според мен за пореден път ще настъпим същата мотика”, каза още фотожурналистът. Който прогнозира на вота в неделя по-ниска активност от тази на последните парламентарни избори.

Той призна, че не усеща особено отчетеното покачване на свобода на медиите в България в класацията на „Репортери без граници”.  

„Имам изключително негативно мнение за това, което се случва през последните 10-15 години в медиите – едната причина е, че светът се движи напред и много традиционни медии си отидоха. В останалите изчезнаха цели отдели, което се отразява на качеството, но това възпроизвежда и неграмотност”, смята Веселин Боришев.

„В цял свят има жълти медии, у нас са кафяви и то тъмно кафяви. Много трудно ще се излезем от този качамак, в който ни вкараха, но и ние се вкарахме сами.

„Из медиите по света” – за избора на нов ръководител на Международния съюз по телекомуникации, част от ООН

В рубриката „Из медиите по света” журналистът Румяна Червенкова разказа за очакваното гласуване днес в една от организации на ООН, което може да промени хода на интернет-историята. Защото към часа на предаването предстоеше избора на нов ръководител на Международния съюз по телекомуникации (ITU) - органът на ООН, който определя стандартите за нови технологии. /бел. ред. изборът вече е факт/

По думите й от това кой ще победи може да оформи бъдещето на отворената мрежа. Един срещу друг днес на конференцията в Букурещ се изправят кандидати на САЩ и Русия. Така според Червенкова се възпроизвежда един политически, но и ценностен сблъсък.

„Защото изборът е между това дали интернет ще остане относително децентрализирана и отворена платформа или ще започне да се централизира в ръцете на национални държави и държавни компании, които може да поискат по-голям контрол върху това, което техните  граждани правят онлайн”, обясни Румяна Червенкова.

Според нея проблемът е, че надпреварата за генерален секретар на този съюз привлича неоправдано малко внимание. От едната страна е Дорийн Богдан-Мартин, която е бивш експерт по телекомуникации в американското министерство на търговията. От другата страна е Рашид Исмаилов – бивш зам.-министър на руското министерство на телекомуникациите. Двамата кандидати представят фундаментално различни визии за бъдещето на интернет.

Кампанията на Богдан-Мартин се фокусира върху управлението на сложната машина на международната организация и поддържането на нейните цели и стандарти. А Исмаилов се фокусира върху отхвърлянето на американското господство онлайн, обясни още Румяна Червенкова.

По думите на Румяна Червенкова на фона на ескалацията на войната в Украйна тази тема изглежда някак по-безобидна, но съвсем не е, защото би могла да засегне живота на всички хора по света.

Как български медии подхващат и разпространяват новините на путинските медии, че Русия е освободила Луганск, Донбас и Запорожието, а не че е нахлула там и ги е превзела и окупирала – това коментира Иво Беров в редовната си коментарна рубриката „Златна малинка” .

Чуйте цялото предаване в ефира на Дарик.

Подкрепата за „Дарик“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени в тази радиопоредица, принадлежат единствено на „Дарик“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.