Може ли да работите в почивните дни и да получите същото заплащане, каквото получавате и в останалите дни? Често хората остават разочаровани и смятат, че са ощетени. Дали това е така? Първо трябва да направим разлика между работа в почивни дни и на официални празници и това кои са официалните празници в България. 

Каква вдовишка добавка получават пенсионерите

Официалните празници са изрично установени и изброени в чл. 154, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ). Сборът от дните на официалните празници е по-голям от самите тях, защото някои от празниците, като например Коледа и Великден, включват по 3-4 календарни дни. Тези празници обхващат 10 официални празника и включват 15 календарни дни. Ежегодно 2-3 от тези 15 официални празнични дни в годишния календар съвпадат с обичайните почивни дни през седмицата - събота и неделя, но те се празнуват като официални.

Губим неползван отпуск от следващата година

За да разберете колко ще получите, ако работите през тези дни, трябва да разгледаме два варианта:

Първият е, ако работите на смени, при предварително определен график и ви се пада да сте на работа на тези дни. Тогава работодателят ви дължи двойна надница. Без значение е в какъв ден от седмицата се пада празникът - обикновен делничен ден от понеделник до петък или събота и неделя. Заради лишенията, които понася работникът, е предвидено той да получи увеличено заплащане на труда със 100% или двойно.

Колко ще са детските надбавки и майчинството, ако няма бюджет

Вторият вариант е, когато служителят полага труд в ден на официален празник, който за него е почивен, както за всички останали, но е бил извикан на работа, поради внезапно възникнали непредвидени извънредни обстоятелства - производствена авария, повреда на машина или съоръжение, инсталация и др. подобни. В тези случаи е налице и извънреден труд.

Тогава работодателят трябва да му плати четворна надница. Това е така, тъй като 100% увеличение за извънреден труд се изчислява върху нормалната надница за работа в официален празник, която, както казахме, е удвоената дневна заплата. 

Какви обезщетения ни се полагат, ако работим на трудов или граждански договор

Работещите при условията на сумирано работно време, когато по график полагат труд в дните на официални празни празници, получават минимум удвоения размер на трудовото си възнаграждение. За тях извънредният труд се изчислява за периода на изравняване и не е фиксиран като конкретна дата, така че не може да се говори за извънреден труд в празнични или почивни дни.

Официални празници, съгласно Кодекса на труда са:

 • 1 януари – Нова година;
 • 3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго – национален празник;
 • 1 май – Ден на труда;
 • 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия;
 • 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;
 • 6 септември – Ден на Съединението;
 • 22 септември – Ден на Независимостта на България;
 • 1 ноември – Ден на народните будители, но той е неприсъствен само за работещите в системата на образованието
 • 24 декември – Бъдни вечер;
 • 25 и 26 декември – Рождество Христово;
 • Велики петък, Велика събота и Великден – неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

Министерският съвет може да обявява и други дни еднократно за национални официални празници, както и дни за честване на определени професии, дни за оказване на признателност, и да размества почивните дни през годината. В тези случаи продължителността на работната седмица не може да бъде по-голяма от 48 часа, а продължителността на седмичната почивка – по-малка от 24 часа.

Могат ли да ви запорират цялата заплата или пенсия

При разместване на почивните дни трудът, който се полага при отработване в почивен ден се заплаща като в нормален работен ден, а трудът, положен в изместения през седмицата почивен ден – като в почивен (а не като на официален празник).

Извънреден труд

Допълнителни пари се полагат и когато служителят работи над установеното за него работно време в работен ден.

Кога може да получим 6 заплати при пенсиониране

Така за положения извънреден труд, освен дължимото по договор, се заплаща и увеличение, което е:

 • 50 на сто – за работа през работните дни;
 • 75 на сто – за работа през почивните дни;
 • 100 на сто – за работа през дните на официалните празници;
 • 50 на сто – за работа при сумирано изчисляване на работното време.

Когато не е уговорено друго, увеличението се изчислява върху възнаграждението, определено с трудовия договор.

200 лева коледен бонус у нас, в Германия - 2700 евро

Работещите на ненормиран работен ден не получават допълнително възнаграждение за положения извънреден труд в работни дни. Те ползват допълнителен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 5 дни годишно.

За положения от тези работници извънреден труд в почивни дни и дните на официалните празници се заплаща увеличение съответно 75 и 100%.

Плащат повече за болничен в София и Стара Загора

Имайте предвид, че полагането на извънреден труд в България е ограничено от Кодекса на труда. В него е записано, че за една календарна година служителят може да полага до 150 часа извънреден труд. На месец разрешеният извънреден труд е 30 часа дневен или 20 часа нощен, а на седмица – 6 часа дневен или 4 часа нощен. В два последователни дни може да работите извънредно 3 часа дневен или 2 часа нощен труд. С промяна в кодекса през 2020 г. беше разписано извънредният труд да се увеличи на 300 часа годишно, но ако това залегне в колективния трудов договор и то със съгласието на работниците. За полагането на извънреден труд трябва работодателят да издаде задължително заповед. Той е забранен за лица под 18 години, бременни и жени, които са в напреднал етап на инвитро лечение. Майки с деца до 6 години и на деца с увреждания, трудоустроени работници и учащи, могат да полагат извънреден труд само след като дадат предварително съгласие за всеки конкретен случай.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм