Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки на задачите, свързани с диаграмата на изпита по Български език и литература. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

До мярката се стигна, след като стана ясно, че в отделни училища диаграмите не са били разпечатани в цялост.

Към момента е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от близо 47 хил., които са се явили на изпита. Отговорите обаче се нанасят на отделна бланка и не могат да бъдат установени с абсолютна сигурност всички ученици, които са работили по вариант без диаграма.

„Затова ще дадем 4 точки на абсолютно всички зрелостници на тези задачи. За да сме сигурни, че никой няма да бъде ощетен от проблема“, обясни проф. Цоков.

Министерството разпространи допълнително напомняне до всички училищни директори да правят внимателна проверка и да сравняват разпечатаните варианти с дигиталните им копия на зрелостни изпити през вчерашния ден. Бяха дадени и допълнителни указания какви проверки на настройките на всеки принтер може да направят училищата при проблеми и до момента няма постъпили сигнали за подобни нередности, каза още той. До момента на провелите се изпити са анулирани 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство.