По вариант 15 пишат интерпретативно съчинение или есе зрелостниците на матурата по български език и литература, той беше изтеглен рано тази сутрин в МОН.

Според публикации на студенти в социалните мрежи учениците пишат интерпретативно съчинение по произведението на Христо Смирненски "Приказка за стълбата" и есе на тема "Мълчанието - сила или слабост".

Изпитът започна в 8.30 и продължава 4 часа. 50 200 зрелостници са подали заявления, че ще се явят. Вчера служебният министър на образованието Галин Цоков поясни, че петима души ще положат изпита повторно за повишаване на оценката.

Това стана възможно след промени в Закона за предучилищното и училищното образование и на тази изпитна сесия ще се приложи за първи път.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор, поясниха от МОН.

Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.