50 200 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература, която ще се проведе днес в над 750 училища, квесторите в изпитните зали ще са близо 13 хиляди.

Вчера служебният министър на образованието Галин Цоков поясни, че петима души ще положат изпита повторно за повишаване на оценката. Това стана възможно след промени в Закона за предучилищното и училищното образование и на тази изпитна сесия ще се приложи за първи път. Във връзка с разпространението на коклюш той уточни, че има само един зрелостник в Пловдив, който е карантиниран и ще положи изпита си в отделна зала. 

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор, поясниха от МОН. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби. Зрелостниците следва да пишат с черен химикал. Началото на матурата е в 8:30 часа, а резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.