Това бе решено вчера на заседание на областния кризисен щаб, където бяха представени последните актуални данни относно заболеваемостта от коронавирус в населените места от областта.

Съгласно издадената Заповед на директора на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков носенето на защитна маска за лице става задължително за всички лица в лечебни заведения, РЗИ Габрово, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Всички работодатели са задължени да осигурят спазването на физическа дистанция от 1.5 м, дезинфектант за ръце, често проветряване на затворените помещения и недопускане на посетители с признаци на остри респираторни болести.

По възможност работодателите следва да въведат дистанционна форма на работа. В социалните заведения, както и в детските ясли и градини трябва да има засилен контрол за хора със симптоми на Covid-19, както и за други заразни болести.

По последнни данни, представени вчера на областния кризисен щаб, на територията на област Габрово се регистрира повишена заболеваемост от Covid-19 – 172, 14 заболели на 100 000 души население. Общият брой на установени положителни случаи след първия такъв за област Габрово, в момента, е 19 468. 128 от тях са на домашно лечение и 27 са хоспитализирани към 19 юли за цялата област.

От РЗИ – Габрово подчертаха, че няма недостиг на лекарствена средства и консумативи и са раздадени бързи антигенни тестове на всички болници.