„Войни и мир“  е темата на февруарския епизод на „Новото време“ с водещ Аида Марковска.  

На 2 февруари - денят, в който според българския празничен календар се честват Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне и Петльовден - ще си говорим в ефира на Дарик Пловдив  за мъжките времена, за важността и силата на честта и достойнството, за войните и воините, за съвременната идея да браним род и родина. 

Загубихме ли и къде мъжествеността и присъщите за нея отговорност, разум, сила и устойчивост? - разговорът в студиото ще е с далечния наследник на Васил Левски Д-р Петко Георгиев от комитет "Родолюбие" и  издателката Мирослава Иванова.

Началото - както всеки първи петък от месеца - точно в 11 часа, на 105.4 FM.  

Д-р Петко Георгиев е главен библиотекар в Народна библиотека „Иван Вазов“ и секретар на комитет „Родолюбие“. Той е един от далечните родственици на Васил Левски. Има докторска степен по културология, а библиотеката за него е един друг свят - пространство, в което великите неща се говорят тихо. Убеден е, че това е точното място за неговата реализация.  

За себе си казва, че е родолюбец и не само, защото е родственик на Левски. Пловдивчани го познават от възстановките, които прави всяка година комитет “Родолюбие“ по различни поводи и национални празници. Често може да го срещнете и в божия храм, защото е иподякон, четец, певец и свещоносец на Българската православна църква.

Мирослава Иванова е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Дълги години е работила като автор и редактор в печатна медия. Създател е на издателството ЦИФЕРБЛАТ  и сайта tsiferblat.bg.  Тя издава военните дневници на своя прадядо Минчо Хинков, които открива и реставрира внимателно. „Три войни и мир“ е книгата, издадена с автор прадядо, като почит и памет за неговия живот и труд.

Автор и водещ: Аида Марковска 

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж: Петър Тодоров