Министърът от военния кабинет на Израел, Бени Ганц, постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Той заяви, че ще подаде оставка, ако до 3 седмици (8 юни) не бъде разработен и приет план за следвоенното управление на Ивицата Газа, съобщи France 24.

"Цивилните трябва да управляват Газа и да положат основите на алтернативна власт, която не е нито "Хамас", нито Абас. Ако Вие, господин премиер, поставите нацията над личните интереси и последвате пътя на Херцел, Гурион и Рабин, ще намерите в мен съюзник в борбата. Но ако изберете да повлечете страната в бездната, аз избирам да напусна кабинета", заяви Ганц.

По думите му докато Израел осигурява безопасността, трябва да бъде изготвена американска, европейска, арабска и палестинска администрация.

"Ако поставите националното над личното, ние сме с вас в тази борба. Но ако изберете пътя на фанатизма и поведете нацията към пропаст, то ние ще бъдем принудени да се оттеглим от правителството", допълни членът на военния кабинет и основен политически съперник на Нетаняху.

Разделението в израелското правителство се изостря

Министърът на отбраната Йоав Галант, третият член на кабинета, също призова за план за палестинска администрация и заяви в реч тази седмица, че не би се съгласил Израел сам да управлява Газа.

Междувременно Съединените щати настояват за съживена Палестинска власт, която да управлява Газа с помощта на Саудитска Арабия и други арабски държави преди евентуалното създаване на държава. Очаква се съветникът по националната сигурност Джейк Съливан да прокара тези планове при посещението си в Израел в неделя. Досега Нетаняху ги е отхвърлял. Но ултиматумът на Ганц може да намали възможностите му за маневриране.

Нетаняху изключи каквато и да е роля на Палестинската власт в Газа, като заяви, че планира да предаде гражданските отговорности на местните палестинци, които не са свързани с нея или с "Хамас". Но той също така заяви, че е невъзможно да се правят такива планове, докато 'Хамас не бъде победен', тъй като той заплашва всеки, който сътрудничи на Израел. 

Правителството на Нетаняху също така е дълбоко против палестинската държавност

В изявление, публикувано след ултиматума, Нетаняху заяви, че условията на Ганц биха се равнявали на „поражение за Израел, изоставяне на повечето от заложниците, оставяне на "Хамас" непокътнат и създаване на палестинска държава“.

Нетаняху обаче добави, че все още смята, че извънредното правителство е важно за воденето на войната, и че „очаква Ганц да изясни позициите си пред обществеността“.

Напускането на Ганц ще остави Нетаняху още по-зависим от крайно десните му коалиционни съюзници, включително министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и министъра на финансите Безалел Смотрич, които биха могли по-лесно да свалят правителството, ако той не изпълни техните искания.

Чуйте подробности в прикачения звуков файл.