Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е информирала Конгреса на страната, че планира да изпрати на Израел оръжия за над 1 млрд. долара, съобщават официални лица, цитирани от Бибиси. Пакетът ще включва танкови снаряди, минохвъргачки и бронирани тактически превозни средства. Планът все още трябва да бъде одобрен от законодателите в долната камара.

Миналата седмица президентът Байдън заяви, че ще спре доставките на оръжие за Израел, ако той започне мащабна инвазия в град Рафах в Газа. Отложена беше доставката на 900-килограмови бомби за Израел поради това, че те могат да бъдат използвани при такава сухопътна операция.

Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да не предприема настъпление срещу Рафах, без да е гарантирал сигурността на цивилното население там. Темата за войната в Ивицата Газа се очертава и като водеща за предизборната кампания в САЩ, където Байдън вече търпи сериозни критики за политиката си.

Израел предприе военната си операция срещу "Хамас" в ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на ислямисткото движение извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.