Израел нареди днес нови евакуации в град Рафах, който се намира в южната част на ивицата Газа, докато се подготвя да разшири офанзивата си, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Говорителя на израелската армия, цитиран от Ройтрес, съобщи в "Екс", че хората трябва да се насочат към разширената хуманитарна зона в Ал Мауаси.

До момента около 300 000 палестинци са напуснали източните квартали на град Рафах, в южната част на Газа, от издаването на заповед за евакуация на 6 май, уточни израелската армия, цитирана от АФП.

Сраженията в Газа се изострят, като в покрайнините на град Рафах се стигна до тежки сблъсъци между израелските сили и палестински бойци. В резултат, близките пунктове за доставка на хуманитарна помощ бяха блокирани и над 110 000 души бяха принудени да избягат на север. Нови евакуации в Рафах, Израел ще разшири офанзивата си

АП отбелязва, че ООН и други организации предупреждават от седмици, че израелското нападение срещу Рафах, който е разположен на границата на ивицата Газа с Египет, ще доведе до затрудняване на хуманитарните операции и до катастрофално нарастване на броя на жертвите сред цивилното население.

Над 1,4 млн. палестинци - половината от населението на Газа - са се приютили в Рафах, след израелските офанзиви срещу други пунктове в палестинския анклав.

Говорителят на израелските въоръжени сили Авихай Адраи призова палестинците в градовете Джабалия и Бейт Лахия и околностите им да напуснат домовете си и да се отправят към убежищата в западната част на град Газа. Той предупреди, че хората се намират в опасна бойна зона и Израел ще нанесе удар с "голяма сила".

Тежки сражения се водят и в северната част на Газа, където "Хамас" изглежда отново се е прегрупирал в район, в който Израел вече нанесе тежки удари, отбелязва АП.

Снимки: Getty images