Франция призова Израел да прекрати незабавно военната си операция в Рафах, която заплашва да създаде "катастрофална ситуация" за населението на ивицата Газа. Призивът беше отправен в изявление на френското външно министерство, публикувано в "Екс , предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Призоваваме израелските власти незабавно да прекратят тази военна операция и да се върнат на пътя на преговорите, което е единственият възможен начин да се постигне незабавно освобождаване на заложниците и трайно прекратяване на огъня", се казва в текста на министерството.

В изявлението на френската дипломация се допълва, че подобна операция заплашва да предизвика катастрофална ситуация за цивилното население на Газа, което вече многократно е било разселвано.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху смята, че е необходима операция в Рафах, за да бъде победен "Хамас". Въпреки международните предупреждения, от вторник насам израелската армия навлиза многократно в източната част на Рафах и дори пое контрола от палестинска страна на едноименния граничен пункт с Египет, като по този начин затвори ключов вход за конвоите с хуманитарна помощ.

Вчера армията заяви, че продължава прецизната антитерористична операция в някои сектори на източната част на Рафах и че е ликвидирала терористични клетки.

"Франция призовава Израел незабавно да отвори отново пропускателния пункт "Рафах" към Египет, който е от съществено значение както за хуманитарния достъп до цивилното население, така и за да се даде възможност на най-уязвимите хора да напуснат ивицата Газа", заяви френската дипломация.