Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да заблуждава обществото по отношение на финансовото състояние на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД (ВМЗ). Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на дружеството в отговор на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията по-рано днешния ден.

Ексшефът на „Кинтекс“: Изнесено е оръжие за 200 млн. за Украйна

„Припомняме, че на нея председателят на Управителния съвет на ДКК продължи да твърди, че ВМЗ отказват да изплатят дивидент към държавния бюджет, което категорично не отговаря на истината. За да разсее всички съмнения ръководството на оръжейния завод публикува и официалната кореспонденция между двете дружества“, съобщиха от ВМЗ.

ДКК дава на прокуратурата бившето ръководство на „Кинтекс“

„За миналата година ВМЗ има печалба от малко над 1 млн. лв., които сме в готовност да изплатим веднага към държавния бюджет. Това не е направено, защото 2 месеца от ДКК не одобряват финансовия ни отчет“, посочват от българския завод. Те разясняват, че предишните ръководства на ВМЗ не са внасяли дължимия дивидент към бюджета от 2017 г. на база решение на Министерския съвет“, допълват от дружеството. 

„Към момента ВМЗ дължи на бюджета близо 55 млн. лв. Факт е, че в момента имаме огромно увеличение на подписаните договори, като приходите за годината ни ще надхвърлят половин милиард лева. На тази база предложихме да започнем да погасяваме това задължение, но след като повишим заплащането на работниците и стартираме програма за модернизиране“, се казва в тяхна позиция.

„На финала са преговорите ни със синдикатите за сериозно увеличаване на доходите и ваучерите за храна на работниците. Разработена е и програма за модернизация на дружеството за над 50 млн. лв. Направено бе и експертно обследване за повишаване на безопасността. Това бяха основните ни приоритети за 2022 г. като заедно с тях, само за 3 месеца, изчистихме стари задължения на дружеството за над 30 млн. лв.“, посочват още от ВМЗ.

Работниците във ВМЗ Сопот излизат на протест

Те са категорични, че искане за незабавно изплащане на 55 млн. лв. за три месеца, които са натрупани за период от 5 години от стари ръководства, би отложило за неопределен срок вдигането на заплатите на служителите.

В заключение Съветът на директорите отново подчертават, че 2022 г. най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а обемът на поръчките към завода може да бъде сравнен единствено с периода на военния конфликт в Сирия.

Какво стои зад конфликта между Корнелия Нинова и ВМЗ-Сопот?

„Сега е моментът да се поощрят служителите на ВМЗ, които са минали през много трудности през годините и работят денонощно, за да отговорим на огромните заявки към нас. Същевременно не трябва да изпускаме възможността да модернизираме производството на завода, за да можем да бъдем конкурентни и през XXI век. В противен случай обричат ВМЗ“, категорични са от ръководството на най-големия държавен оръжеен производител. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм