“Мисля, че всеки има потребността да прави добрo”, разкри Диляна Радославова от Център за правна помощ “Глас в България”, една от организациите отличени на изданието на “Човек на годината” за 2022 г., организирано от Българския хелзинкски комитет. Тя добави, че семето на доброто е заложено във всеки, но е важно как се култивира.

“Усещането да направиш добро е свързано с толкова огромна наслада”, споделя тя.

“Глас в България”, заедно с фондация "Мисия Криле", спечелиха подгласната награда за приноса си за правата на иранската общност в България. Радославова сподели, че иранската общност ги е номинирала по повод протестите, които се организират всяка събота пред НДК. Тя разкри, че има много новопоявили се огранизации, свързани с бежанците. Тя е на мнение, че е важно да има цялостна мрежа, която работи.

БХК: 25 бежанци от Украйна откарани във фургони за арест на нелегални мигранти край Елхово

Според Радославова има сериозна разлика в отношението към бежанците от Азия и Украйна като към тези от Азия няма съпричастност от страна на държавата и обществото. 

Освен нея, гост в студиото беше украинката Олга Иржитска от фондация "За доброто" - една от организацията спечелили наградата “Човек на годината”. Призът беше споделен между всички добролци, огранизации и активисти, които са помагали на украинските бежанци след началото на войната.

Иржитска живее от 6 години в България след като през 2014 г. семейството й е преценило, че обстановката в Украйна не е безопасна. Тя сподели, че преди началото на войната през февруари е била в сферата на маркетинга и не се е занимавала с доброволчество.

Във Варна отваря безплатна занималня за украинчета

Нейната работа е свързана с украински деца, които са в България. Малка част от тях учат в български училища, но Иржитска очаква повече деца да влязат в системата. Според нея, стига да искаш да помогнеш, винаги ще намериш как да го направиш.

“Хората, които искат нещо да правят, те могат навсякъде да го правят,” споделя тя.

Освен двете дами, гост в предаването беше и актьорът Алекс Алексиев, който е един от отличените доброволци.

“Израснал съм в семейство, което ми е дало чрез личния си пример това, че човек трябва да помага, независимо дали ще помогнеш на съсед, дали ще отвориш врата на някого или ще направиш нещо по-голямо”, сподели той.

За него това да помага е вътрешна ценност и е част от живота му. На 22-декември той е един от организаторите на благотворитен концерт, организиран за “децата на героите” - децата на лекари и медици, починали от КОВИД.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм