Как малките общности решават големи проблеми и променят съдбата на хора и цели региони – това разказаха в ефира на Дарик от Сдружение „Деветашко плато” и Платформа АГОРА.

В предаването „Властта на гражданите...или какво можем заедно” гостуваха Ива Таралежкова от Форум „Гражданско участие” и Сдружение „Деветашко плато” и Емилия Лисичкова, председател на Платформа АГОРА /Активни Граждански Общности за Развитие и Алтернатива/.

Двете организации работят за активизирането на местните общности в решаването на местните проблеми и развитието на отделните региони и населените места в тях.

Десетина села и три града работят за каузата на Сдружение „Деветашко плато”

„Мъжът на моя живот ме заведе в село Кърпачево и аз безумно се влюбих в селото. Беше едно от замиращите малки селца, без перспектива и тъжно. Тогава си казах, че тук трябва да има живот и да идват хора, които се радват на тази природа. На 6 км. са Крушунските водопади, на близо е Деветашката пешера. Започнахме да мислим как тези хора, които идват до пещерата да остават в селата. Обиколихме селата в района, срещнахме се с хората и кметовете и започнахме да ги събираме и да обсъждаме какво да правим”, разказа Ива Таралежкова.

По думите й земеделието в района вече храни много малко хора там. „Стигнахме до общия извод, че туризмът може да върне живота в този район и да го развие в нова посока. Тогава имаше само 12 места за нощувка в района, а днес само в Кърпачево вече има десетина къщи за гости”, каза още тя.

Читалищата - място, което събира хората да решават проблемите си

Емилия Лисичкова разказа за пътя на Платформа „АГОРА”.  „Идеята да работим за активни общности не се появи изневиделица. Аз и екипът ми работеше по един проект на Министерството на културата за развитие на читалища в страната. Но след края на проекта сменихме гледната точка и се фокусирахме върху активните общности. Оказа се, че малките общности имат нужда от външен катализатор и затова инвестирахме години наред в капацитета на читалищата – те да са онези, които събират хората, да говорят помежду си и да търсят решения на проблемите си”, обясни тя.  

Ива Таралежкова подчерта колко важно е всички да става с участието на хората - общността да се включва в това, което се планира и прави за самата нея. „Търсим общото и това е съществен момент в това обсъждане с хората като например чешмата в центъра на селото. Тя винаги е обединителен, макар и малък проект. Трябва с малки стъпки да се покаже, че има смисъл”, добави тя.

„Читалището е мястото, което събира хората да говорят за проблемите си, да ги обсъдят и да търсят решение....Така хората в едно село събраха пари и започнаха ремонт на пътя си, който след това беше довършен от Агенция „Пътна инфраструктура”, даде пример Емилия Лисичкова.

За подкрепата и пътя към устойчиво финансиране 

По думите на Ива Таралежкова е трудно да се прави каквото и да било без проектно финансиране. „За съжаление все още няма подкрепа на държавно ниво за нестопанските организации, въпреки че има законова уредба, тя все още не е в сила”, напомни тя.

Тя посочи, че Сдружение „Деветашко плато” има подкрепата на трите общини, но финансовата помощ от местната власт е по-скоро символична.

„Намираме по 1 000 лв. за проект на село, а после общините ни подкрепят с още толкова. Основно финансирането е външно. Много разчитаме с конкретни инициативи като джаз феста „JAZZ под звездите на Деветашкото плато” на индивидуални дарители. Фестивалът не е комерсиален и е със свободен ход и всяка помощ за нас е голяма – независимо дали е от 20 или от 200 лв.”, разказа още Ива Таралежкова.

Старата Мелница в Кърпачево живее нов живот

Тя даде за пример реновирането на старата Мелница в село Кърпачево.  „Мелницата беше много стара, наследниците я дариха на селото, а общината я предостави на сдружението за срок от 10 години. С подкрепа и доброволен труд, мелницата живее днес нов живот - стана обучителен и културно-информационен център. Нарекли сме с много смело име „Селска бизнес академия”, каза с усмивка тя. 

Емилия Лисичкова съобщи, че в опита си да осигурят устойчив местен ресурс, от платформата са се обърнали към общините. „От 2017 година се опитваме да мотивираме общините да създават общински фондове за подкрепа на местни инициативи. Така се осигурява достъп до неголям местен ресурс, който обаче подкрепя общностите”, каза тя.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик.

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. www.activecitizensfund.bg