В поредното издание на “Властта на гражданите” ви разказваме за годишните награди на Национална мрежа за децата “Златна ябълка” и героите на децата.

“За тринадесета година правим това, което правим. Много повече са хората, които правят добрини за децата на България, но ни се иска да отличим и наградим хората, които са най-добрите в тези категории", заяви председателят на Национална мрежа за децата Георги Богданов в предаването “Кой говори?” по Дарик радио. 

Категориите са: „Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата“ и „Специална награда“. За първа година гласуването се е провело онлайн, като над 6000 човека са гласували за своите фаворити.

Властта на гражданите: Как да подкрепим децата в дигиталния свят

От няколко години не е имало номинация в категория “Болница”, но тази година е имало две номинации, а наградата е присъдена на клиника по детска онкохематология към УМБАЛ “Света Марина” гр. Варна.

“Това, което правят тези хора, са чудеса от храброст. Те се грижат за деца, които са болни от левкемия. Процентът на излекувани деца в отделението е изключително висок, отделението стриктно спазва и реализира международните протоколи. Лечението в това отделение е на световно ниво и се използват най-добрите медикаменти и лечение. Отношението към децата също е чудесно”, заяви Георги Богданов.

Председателят на Национална младежда мрежа коментира и специалната наградата, която тази година е връчена на Елисавета Белобрадова. 

“Ние много рядко си позволяваме да даваме награда на политик. Тя не беше връчвана от шест години насам. Но трябва да насърчаваме политиците да правят добри неща, как иначе бихме могли да променим средатата. Затова решихме да присъдим наградата на Елисавета Белобрадова. Тя е активист за правата на децата.” 

В категория детска организация бе наградено сдружение “Дете и пространство”. Миналата година пък председателя на сдружението Весела Банова в лично качество бе отличена за цялостен принос за грижата за децата.  

“Радвам се, че има с кого да споделя тази награда. А именно с екипът на “Дете и пространство, каза Банова”. 

Тя разказа за създаването и дейността на сдружението, което в момента управлява шест социални услуги в Русе и три в София. Те разработват и видео уроци за деца, родители и професионалисти, които са в налични в техния Youtube канал

Видео-уроци предоставя на родители и специалисти сдружение “Дете и пространство”

Весела изрази задоволство, че Мария Василева е спечелила наградата в категория “Журналист”.

Журналистиката е успяла да направи електронна книга и да сбъдне мечтата на момиче с синдром на Даун и тежко заболяване, което е живяло в един от центровете в Русе 8 години и е успяло да ги промени екипа на сдружението.

“Когато това момиченце на име Гери дойде при нас, за съжаление бе ясно, че няма още много живот. Една среща с нея променя нещо в теб и те кара да се чувстваш толкова топъл и добър човек. Във филма „Странни птици“ на Мария Василева, посветен на работата на сдружението, има кадър на това момиче, решещо косата на едно много страдащо момче и се вижда колко е спокойно то. Мария направи така, че Гери успя да сбъдне толкова много свои  мечти. Тя пя във хор, гостува в предаване по национална телевизия, има прекрасна електронна книга. Животът ми е пълен с такива истории. И съм благодарна. Понякога ми е тъжно и тежко, но тогава се оповавам на приятели и колеги като Националната мрежа за децата”, разказа Весела. 

Властта на гражданите: Как да подкрепим децата в дигиталния свят

Тя припомни филм на Мария Василиева от 2005 г., който разказва за един от първите центрове за деца с увреждания и майка на бебе с Даун синдром, която чува тежка диагноза и е посъветвана да остави детето в дом, защото има лоша прогноза за неговото развитие. Майката се решава да направи необходимите изследвания и се оказва, че момиченцето няма специални увреждания, а единствено синдром на Даун.

„Това момиченце израстна с майка си, а не в дом. Промяната в нагласата на хората става постепенно и е хубаво, че се говори за подобни неща и има награди като „Златната ябълка“, сподели Весела. 

В края на разговора Георги коментира данните от годишния бележник за детската грижа, който ще бъде публикуван за дванадесета година. Бележникът дава оценка за работата на държавата и институциите в грижата за децата.

“Изводите са, че тази година държавата получава своята най-висока оценка, но не е това, което ни се иска. Тя продължава бъде близо до среден успех. Продължават да остават много нерешени проблеми. Има закон от далечната 1958 г., който наказва деца, които проституират, а не сводниците. Работа по детската болница все още не е започнала. Остават нерешени проблеми с образованието. Деца нямат желание да ходят на училище. Индикатор за добра образователна система е желанието на детето да посещава училище. Ключово е и да се помага на семействата, когато преживяват кризи, за да може децата да бъдат здрави и щастливи в семейната среда”. 

В репортажа на Мариана Корчакова ще чуете повече за церемонията на годишни награди „Златната ябълка“ на Национална мрежа на децата и победителите в деветте различни категории.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм