Темата около хазартната зависимост стана актуална около Световното първенство по футбол. От “Национална мрежа за децата” призовават за промяна в закона за хазарта, която да изравни статута на хазарта с всички останали опасни продукти, които генерират зависимост като алкохол и цигари. Важно е да се отбележи, че темата е от значение не само за организациите, които се занимават с деца, защото проблемът със завимостта се забелязва предимно при възрастни хора.

“Абсолютно съм убедена, че парите на бетинг компаниите не определят успеха на българския спорт по никакъв начин, но може би определят луксозния живот на някои ръководители в спорта”, коментира Ева Борисова, съосновател на “Асоциация родители” и член на “Национална мрежа за децата”.

Според нея, рекламите за хазарт намаляват мотивацията и променят съзнанието. Един от основните проблеми, който Борисова спомена, е че секторът се саморегулира. Тя сподели, че регулацията е изключително либерална, което не би следвало да е така. 

Кралят на хазарта Алвин Чау е осъден на 18 години затвор

“Корупцията е истинският проблем, когато говорим за хазарт”, добави тя.

В интервю за Дарик радио, Десислава Безинска-Шеинкова от Центъра за работа с хазартна зависимост "Психоника" сподели, че липсва официална статистика, която да разкрие точно колко хора в страната страдат от хазартна зависимост. Тя даде пример с факта, че 44% или близо половината от обажданията на Националната линия за наркотици, алкохол и хазарт през месец декември са именно за хазарт, докато преди години те са били основно свързани с наркотиците. 

Шеинкова добави, че когато става дума за проблеми с алкохол и наркотици има по-осезаема обществена критичност. Според нея, в много случаи хазартната зависимост не е осъзната.

Близо 170 души са вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

“Те са печелили някъде по пътя някоя малко по-голяма сума. Лъжливото усещане, че могат да спечелят отново такава сума или по-голяма е това, което ги кара отново и отново да играят. Когато на хазартно зависим човек му се играе, той не си спомня загубите,” разкрива Шеинкова.

“Когато се създава едно такова впечатление, че нещо е удобрявано от обществото и че няма проблем с него, всъщност то става все по-масово”. 

В последната част на разговора се включи и Кристиян Юлзари, който разкри дали държавата осъществява дейности по превенция на зависимостите и рисковото поведение.

Управителка на бензиностанция прехвърлила над 43 000 лв. служебни пари в своя игрална сметка

Според него няма превенция на зависимостите сред младите хора.

“Не се случва, защото единствената програма, която имаме в България за превенция на зависимостите сред младите хора е обгърната в мистерия. Тя е към Министерството на младежта и спорта и през нея минават 5 до 6 милиона на година”, сподели Юлзари.

Той добави, че програмата не функционира прозрачно и финансира или току-що учредени организации или такива, които по някакъв начин са свързани с политически лица.

Според него трябва да се финансират организации, които да правят кампании и обучения сред младежите за рисковете от зависимост.

В заключение Ева Борисова призова хазартната индустрия “да играе отговорно”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм