Кралят на хазарта в Макао Алвин Чау беше осъден на 18 години затвор по повече от 100 обвинения, включително организирана престъпност и незаконни игри, предаде Би Би Си. 

48-годишният мъж беше признат за виновен по дело, което се съсредоточаваше върху незаконни залагания за над 823,7 милиарда хонконгски долара (105 милиарда долара).

Чау, високопоставена и колоритна фигура в местната казино индустрия, отрече обвиненията.

Близо 170 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

Макао, бивша португалска колония, е единственият китайски град, където хазартът е законен.

Чау беше председател и основател на Suncity Group. Това беше най-големият оператор в Макао на джентълми или организирани пътувания за богати комарджии до казина.

Той уреди високопоставени играчи от континентален Китай да пътуват до Макао и да залагат в казината на града и им предложи заеми. Той също така събира дългове за казина и управлява VIP стаи в казината на Макао.

27% от младежите в България играят хазартни игри

Бизнесменът с прякор "Junket King" подаде оставка през декември 2021 г., дни след ареста си.

Прокурорите обвиниха Чау в създаване и ръководене на престъпен синдикат, който е улеснявал недекларирани залагания. Те казаха, че в резултат на това правителството е загубило над 8,26 милиарда хонконгски долара от данъчни приходи.

Съдът се произнесе в полза на прокурорите по повечето от обвиненията, но оправда Чау за пране на пари. Нашумялото дело включва още 20 обвиняеми.

НАП обяви ръст на регистрираните сайтове за онлайн залози

Хазартната индустрия беше силно засегната от коронавирусните ограничения, както и от репресиите на китайското правителство срещу изнасянето на пари от континента.

През септември съд в източнокитайския град Уенжоу остави в затвора повече от 30 души за трансграничен хазарт във връзка със случая на Чау.

Застрашава ли рекламата на хазарт децата и младите?

Suncity затвори всичките си VIP стаи след ареста на Чау, но дори и преди това броят на пътуванията в Макао постоянно намаляваше. Сега са останали само 36 оператора на джънкет, което е спад от 100 през 2019 г., според официалните данни.

Със своята перфектно пригладена коса и матова кожа, Чау е добре позната фигура в китайско-говорящия свят и любимец сред таблоидите, които често се фокусират върху любовните му връзки.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм