Ирина идва у нас с дъщеря си, която вече е на 15 години. Жената разказва, че в Русия е била активен опозиционер с ясна позиция срещу властта на Владимир Путин.

„Казвам се Ирина Дмитриева, аз съм наполовина украинка, наполовина рускиня. Живях в Москва, Русия. Дойдох тук на 7-ми март, почти веднага след началото на войната срещу Украйна“, казва тя пред bTV.

„Участвах в протести, писах протестни статии. Винаги съм била против Путин и винаги съм смятала, че той ще доведе държавата до нещо лошо. Преди началото на войната опозиционната дейност беше възможна, след началото на войната това беше свързано с наказание – затвор или смърт“, посочи Дмитриева.

Детето й има рядко генетично заболяване и за да го опази, напуска Русия. Решава да дойде у нас. Заради липсата на директни полети от Москва до България, пътува със самолет до Истанбул. През граничния пункт „Малко Търново“ влиза в страната ни и започва борбата й за бежански статут. След интервюта поотделно в Държавната агенция за бежанците, след половин година Ирина и дъщеря й получават отказ. Две съдебни инстанции решават, че случаят на Ирина трябва да се преразгледа от ДАБ, но това не се случва.

Ирина участва в мълчалия протест пред Министерския съвет на руски бежанци в нейното положение.

„Това, което направихме - излязохме на протест, за да покажем, че ДАБ не изпълнява съдебни решения на ВАС и противоречи на Женевската конвенция. Отказаха на всички руснаци, които поискаха бежански статут тук. Тяхната изтъкната причина за отказа е, че Русия е правова държава, че там се изпълняват съдебни решения, че винаги мога да се върна и животът ми няма да бъде застрашен. Или те не познават реалната ситуация в Русия в момента, или просто не искат да знаят“, подчерта Ирина.

Андрей Карпов е също силно изявен опозиционер на властта на Путин. Напуска Русия, защото срещу него има образувано административно производство за дискредитиране на руската армия. Излиза и на протест в подкрепа на политическите затворници на Червения площад в Москва.

„Участвах във всички възможни протести, които поддържаха моето мнение, които бяха срещу властта, престъпната власт, която е в момента в Русия. Не мълчах и открито изказах мнението си за това, което се случи в Украйна. В Русия го наричат специална военна операция, но аз го наричам война. Имам много приятели в Украйна, понеже ние живеем близо до границата и аз знам какво се случи там“, разказа той.

„В Русия, когато отидох да поискам подробности за административното ми дело в полицията, те затвориха вратата и казаха тук имаш два изхода – първо, да подпишеш договор и да отидеш да воюваш в Украйна, тоест да взема оръжие да убивам моите приятели от другата страна на границата. Второ, моето административно дело да се превърне в наказателно. Това означава или затвор, или война“, посочи Карпов.

Той напуска Русия и потегля към Турция. Влиза в България през „Малко Търново“ ноември миналата година. Там иска международна закрила. Първоначално е изведен на неутрална територия. След намеса на медиите е допуснат в България.

„След като подадох документи в ДАБ, след 7 месеца получих отказ за закрила. В отказа пишеше, няма проблем да се върна, защото няма да ме преследват. Казаха, че най-вероятно мотивът да дойда в България е да увелича материалното си състояние, но това е пълен абсурд, защото в Русия съм имал в пъти по-добро материално състояние. Казаха, че не съм предоставил необходимите документи за доказване на своята политическа дейност, но аз им предоставих. Получих отказ, подадохме възражение и на 27 ноември е първата инстанция.

Андрей иска да започне работа, но с временните документи от ДАБ не може и затова призовава: „Искам да се обърна към Министерския съвет, който контролира работата на ДАБ, те да погледнат и да помолят Агенцията да си върши работата по закон, защото зад всички тези откази стоят човешки животи“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм