По време на официалното си посещение в Русия севернокорейският лидер Ким Чен-ун получи от губернатора на Приморския край Олег Кожемяко бронирана жилетка и комплект безпилотни самолети, произведени в региона, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС.

На лидера на КНДР са били дарени пет безпилотни самолета камикадзе и разузнавателен дрон от типа "Геран-25" с функция за вертикално излитане. Тези безпилотни летателни апарати също се произвеждат в Приморския край. Освен това на севернокорейския гост е бил подарен комплект специални дрехи, с ниска видимост за термовизионни камери.

Влакът със севернокорейския лидер Ким Чен-ун отпътува от железопътната гара в руския далекоизточен град Артьом в посока към дома, с което завърши посещението му в Русия.

Разстоянието от Артьом до руската граница със Северна Корея е повече от 200 км.

Видеото, публикувано от агенция РИА Новости, показва как Ким, който рядко напуска страната си, върви по червената пътека до вагона на влака под музиката на военен оркестър и маха за довиждане.

Руският министър на природните ресурси Александър Козлов, посланикът на Москва в Северна Корея Александър Мацегора и Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край, изпроводиха севернокорейския лидер.

По време на едноседмичното си посещение в Русия Ким се срещна с руския президента Владимир Путин в сряда и двамата обсъдиха военните въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството, припомня Ройтерс.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм