„Да бъде доминиращата икономическа и политическа сила или доминираната икономическа и политическа сила – разговора за това трябва да проведем членовете на Европейския съюз в навечерието на европейските избори и в напрегнатата световна ситуация. ЕС е съюз на споделени ценности и човешки права и за да можем да ги отстояваме, трябва да покажем на света своята икономическа и политическа мощ“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на традиционното представяне на Годишника 2024/2025 на Френско-българската търговска и индустриална камара. Вицепрезидентът посочи, че в този разговор е изключително важна ролята на бизнеса.

„Сега е моментът да проведем разговора за това каква икономика иска да развива Европа, като отчитаме и конфликтите и противопоставянията в световен план – да заложим на повече производство тук на Стария континент или навън. Злополучният опит по време на Ковид-пандемията ни показа, че правилната политика е повече производство в Европа. България трябва да използва пълноценно възможностите, които предоставя това преориентиране“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна доброто и устойчиво сътрудничество с президентската институция на Френско-българската търговска и индустриална камара, която определи като най-верния съюзник на българската държава и българския бизнес. Над 300 са вече членовете на камарата.

В приветствието си Йотова акцентира върху връзката с образованието на френския бизнес, който стимулира младите хора, които изучават френски език, да се развиват и намират реализация във френски фирми.

„За да засили още повече и да улесни бизнес отношенията между двете страни, България трябва да завърши пълноправното си членство в Европейския съюз с цялостното приемане в Шенген и еврозоната“, посочи вицепрезидентът.