В годината, в която Европейският съюз навлезе в един от най-сложните периоди от развитието си, обединението се изправя пред избори.
Избори, които ще променят облика на Европа, такава, каквато я познаваме. 

“Дебатът за Европа”

В предстоящата кампания преди вота на 9 юни, Дарик стартира нова информационна поредица, с която разширява контекста на изборите. Кои са общите теми между българите и останалите европейци? Къде се разминаваме и защо? Кои са новите теми пред Европа днес? Война, бедност, миграция, енергийна криза, климатични промени. Какво ще бъде пренареждането на приоритети и сили? Какво да очакваме от институциите у нас и в Съюза и как да изискваме от тях? Какви са заплахите и предизвикателствата пред ЕС днес?

В дневния ред на българите?

В следващите четири седмици ще Ви представим специално съдържание, с което да повишим информираността по темите, които вълнуват европейската общност, но по една или друга причина остават встрани от дневния ред на българите. Светът днес все повече от всякога зависи от правото на избор на гражданите. Екипът на Дарик вярва в социално отговорната ролята на медиите по формиране на важните въпроси, извън злободневието. 

Ще разговаряме със специалисти по няколко ключови теми, с българските кандидати за европейски депутати, с международни анализатори и чуждестранни експерти. Ще ви представим и поредица от анкети с граждани от различни градове в България по различни въпроси, свързани с темите пред Европейския съюз. А всяка седмица ще ви задаваме въпроси на сайта darik.bg и в социалните мрежи на Дарик.

Цялата информационна поредица можете да слушате в ефира на Дарик и да намерите на сайта darik.bg и страниците ни в социалните мрежи.

Важните теми пред Европа

Всеки петък в предаването “Без претенции” между 13 ч. и 15 ч. ще анализираме и обобщаваме мненията, които давате по следните теми:

  • Зелената политика на Европейския съюз (13-19 май);
  • Общата външна политика и сигурност (20-26 май);
  • Икономика, бедност, инфлация - какво е финансовото бъдеще на ЕС? (27 май-02 юни);
  • Сигурността на границите на Европейския съюз (3-7 юни);


През вашия поглед

В края на всяка седмица ще обобщаваме отговорите по всички въпроси и ще допълваме с мнения на експерти, анализатори и политици.

Вярваме, че като пълноправен член на европейското семейство България има възможността да развива политики, наравно с развитите икономики и демокрации в Европа, а българите имат правото пряко, чрез своите представители в Европейския съюз, да участват в тяхното създаване и прилагане.