Изложбата "Вещи безценност”, която разкрива историите на жени, убити при домашно насилие, гостува в Пловдив целия март.

Жените, загинали при домашно насилие, не са “черна статистика”. Те са неповторими хора, които сме загубили завинаги, казват организаторите. Българският хелзинкски комитет показва някои от тези жени в експозицията.

“В България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Историите на тези жени при отразяването им в медиите обичайно се свеждат до момента на трагедията, пречупен през призмата на сензация и насилие. Портретите в изложбата ни имат за цел да свържат зрителя с всяка от истинските жени зад вестникарските заглавия, използвайки обектите като нишка към човека, който тя е била. Инструмент на професията й, недочетена книга, любим ключодържател, нейният цвят червило – предмети толкова лични, колкото и универсални, те създават връзката на припознаването. За мен те са ключ към неповторимите хора, които сме загубили завинаги,” разказа пред Дарик радио авторът на изложбата фотографът Анна Стоева.

Заглавието на експозицията “Вещи безценност” е игра на думи, взаимствана от повтарящата се заключителна формулировка в съдебните решения по делата на десетки жени, убивани в случаи на домашно насилие: “…същите лични вещи следва да се унищожат като вещи без стойност”, обясни фотографът.

"Вещи безценност" ще гостува в Пловдив през целия месец март, посветен на жените и техните права. Експозицията може да бъде разгледана на две локации: от 1 до 20 март - при фонтана Деметра в Цар-Симеоновата градина, както и от 1 до 30 март на оградата на 3-ти корпус на Технически университет-София, филиал Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов № 21.