Британският премиерът Риши Сунак обяви, че е наредил спешна работа за определяне на забрана на кучетата от порода американско були. Това се случва след поредица от нападения над хора, съобщават от Би Би Си.

„Необходимо е да сложим край на тези насилствени атаки и да запазим хората в безопасност“, посочи той.

Министър-председателят допълни, че към момента тази порода не е дефинирана от закона, нo първата стъпка за това е жизненоважна и бързо трябва да се случи. „След това ще забраним породата съгласно Закона за опасните кучета, коментира Сунак, цитиран от британските медии.

Според стопаните на американско були, обаче, въпреки страховития си вид, тези кучета са любвеобилни домашни любимци.

Премиерът допълни, че през 2021 г. най-малко 14 души са загинали след нападения от американско були и посочи, че то представлява опасност за децата и възрастните.

Кои породи кучета са забранени в Обединеното кралство?

Съгласно британския Закон за опасните кучета, който забранява всяко куче, което е "опасно неконтролируемо", притежаването на следните породи е противозаконно:

  • Питбул териер
  • Тоса

  • Дого аржентино

  • Фила бразилейро

Кучета, които имат общи физически характеристики със забранените породи - като например кръстоски - също са забранени.

Какво се случва, ако имате забранена порода в Обединеното кралство?
Полицията може да отнеме кучето и да го задържи, дори ако то не се държи опасно и не е подадена жалба.

Ако случаят стигне до съд, собственикът е длъжен да докаже, че кучето му не е от забранена порода. Ако не може да го докаже или се признае за виновен, той ще бъде осъден за престъпление, за което наказанието е неограничена глоба или до шест месеца затвор. Кучето също така ще бъде унищожено.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм