Великобритания ще увеличи помощта за палестинците с 10 милиона лири (12,18 милиона долара) в отговор на хуманитарната криза в ивицата Газа. Това обяви британският министър-председател Риши Сунак, който призова Израел да се опита да сведе до минимум жертвите сред цивилното население, предаде БТА, пзоовавайки се на Ройтерс.

Жителите на ивицата Газа са под обсада, откакто Израел започна най-интензивните си бомбардировки и блокада след опустошителното нападение през границата от палестински бойци на групировката "Хамас" на 7 октомври.

"Увеличаваме помощта си с една трета допълнително с 10 милиона британски лири (12,18 милиона долара). Разгръща се остра хуманитарна криза, на която трябва да отговорим", каза Сунак пред депутати. "Трябва да подкрепим палестинците, защото те са жертва на "Хамас", добави той.

Европейската комисия обяви в събота, че утроява настоящата си хуманитарна помощ за Газа до 75 милиона евро (78,8 милиона долара).

Сунак съобщи, че след нападението на "Хамас" преди девет дни най-малко 6 британски граждани са убити, а още десет са изчезнали, като за някои от тях има опасения, че са мъртви.

Британският премиер заяви, че подкрепя абсолютно правото на Израел да се защитава, да преследва Хамас, да взема обратно заложници и да укрепва дългосрочната си сигурност. "Това трябва да бъде направено в съответствие с международното хуманитарно право, но също така трябва да се признае, че те са изправени пред злостен враг, който се прикрива зад цивилни граждани", каза Сунак.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм