"По-страшно от цензурата, е автоцензурата! Прокуратурата действа като основен политически играч. Кметът на Пловдив трябва да има здрави морални устои, защото властта е изпитание".

В това са убедени първата жена председател на ОбС на Пловдив Савина Петкова и бившият председател на адвокатската колегия в града на тепетата адвокат Стефан Левашки - гост-водещи на новата рубрика на Дарик Пловдив „В търсене на истината“, която ще се излъчва един път в месеца.

Това, което обединява двамата юристи, е високата им информираност,  актуалните им коментари,  чувството им за хумор и свободата на изказа.

В държавното обвинение като че ли върви пр-процес като фиксация към нов политически проект, коментира Савина Петкова.

А защо изобщо трябва да има главен прокурор, попита риторично Стефан Левашки.

И двамата юристи не хранят празни надежди относно политическата ситуация в България и не са оптимисти, че през тази година тя ще се подобри, въпреки предстоящите парламентарни и местни избори.

Иначе, есенният вот и Петкова, и Левашки, определят като по-важен.

Дали ще има обаче достатъчно отговорна обществена личност, която да се посвети изцяло на града, е големият въпрос, подчертават те.

Не е достатъчно кметът да е технократ. Той трябва да има здрави морални устои, важно е да подбере и екипа си, защото властта е изпитание“, счита Савина Петкова.

Според Стефан Левашки, сред местните политически лица няма успешен лидер, който да застане начело на Пловдив, защото той или ще е с компрометирано минало като част от управлението, или ще е просто поредният незнаен "парашутист".

Затова, подчерта той, на местните избори трябва се гласува мажоритарно.  

Мижав интерес виждам към съдбата на Пловдивски панаир, защото ще бъде жалко пловдивчани да го загубят“, коментира в играта на думи, част от рубриката „В търсене на истината“,  адвокат Левашки.

По казуса политиците говорят на собствения си електорат“, добави и Савина Петкова, която подкрепи мнението на колегата си.

Савина Петкова е носител на приза „Председател на Общински съвет за 2018 г.“ на Асоциацията на българските градове и региони, известна с дипломацията си, радетел за активно гражданско съзнание и търсене на истината.

Адвокат Стефан Левашки е известен със защитите си в редица знакови дела, с острите коментари и с изявено отношение към актуалните теми на деня.

Първия епизод на „В търсене на истината“ чуйте в звуковия файл.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров