В САЩ започнаха възпоменателните церемонии по повод 22-ата годишнина от атентатите, извършени на 11 септември 2001 г. от ислямисти срещу кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона във Вашингтон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Началото на възпоменателните прояви бе дадено в точния час, в който преди 22 години първи отвлечен от терористите самолет се вряза в Северната кула на СТЦ. После втори самолет се вряза в Южната кула. След това двете кули рухнаха една след друга. А междувременно трети похитен самолет се вряза в сградата на Пентагона. Четвърти похитен самолет не успя да достигне набелязаната от терористите цел заради бунт на пътниците на борда му и се разби в Пенсилвания.

На всички тези места по традиция се организират мемориални служби на всеки 11 септември. В Ню Йорк на възпоменателната церемония бяха изчетени имената на 3000-те жертви на рухването на кулите близнаци на СТЦ.

На събитието присъстваха американският вицепрезидент Камала Харис и кметът на Ню Йорк Ерик Адамс. То се състоя на мястото, на което се намираха едно време кулите близнаци. Днес зоната е преобразена, има нови небостъргачи, малък парк, мемориален комплекс и два черни басейна с гравирани на тях имена на жертвите на атентатите, които са точно на мястото, на което едно време бяха основите на двете кули близнаци.

По-късно днес президентът на САЩ ще присъства на мемориална церемония в Аляска на връщане от гостуването си във Виетнам и от срещата на върха на Г-20 в Индия, по време на която той ще произнесе кратка реч.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм