Властите в Узбекистан разпоредиха на „Териториално електроразпределение” да въведе система за плаващо прекъсване на електроенергията за не повече от два часа, съобщи заместник-началникът на главното управление на компанията Улугбек Хакимов, цитиран от БГНЕС.

Според информацията, заради необичайните студове добивът на газ в страната е намалял, което, на свой ред, е предизвикало намаляване на обемите на произведената електроенергия.

Русия и Узбекистан се стремят към търговски оборот от 10 млрд. долара

"В настоящата ситуация ни беше наредено да пестим подаваната електроенергия и да въведем ограничения за прекъсвания на електрозахранването за не повече от два часа", каза Хакимов пред репортери. Той отбеляза, че компанията е сформирала работна група за изпълнение на тази задача, която работи 24 часа в денонощието, и нейните членове правят всичко възможно, за да намалят продължителността на прекъсванията на електрозахранването.

Путин иска да отпразнува 70-тия си рожден ден с държавни глави

От началото на декември, поради необичайно студеното време в Узбекистан, потреблението на газ и електроенергия се увеличи значително, което доведе до значителни проблеми с отоплението и електроснабдяването в почти всички градове. Властите бяха принудени временно да затворят бензиностанциите в Ташкент и Ферганската долина и да наложат ограничения върху работата им във всички останали региони. Съобщава се също, че Узбекистан преговаря с други държави за допълнителен внос на газ, електроенергия, въглища и мазут. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм