Текат проверки спрямо служителка в детска градина в Благоевград, след сигнал за насилие над дете, съобщи на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов, цитиран от БТА. "След като разбрах за случая, незабавно съм назначил комисия, която да провери конкретния инцидент, да провери правилата, начина на работа и как се е стигнало до инцидента", допълни Стоянов.

Директорката на детската градина е била в отпуск, но се е върнала, след като е разбрала за инцидента. „Моето лично мнение е, че децата са нашето най-голямо богатство и сме длъжни да се грижим за тях. Да, времената са трудни за всички, но когато един човек е поел една отговорност и не е в състояние да изпълни тази отговорност, по-добре да не отиде на работа, отколкото да отиде и да се стигне до такава ситуация“, каза кметът на Благоевград. 

В това отношение съм абсолютно безкомпромисен и веднага се чух с директорката, поисках служителката да бъде отстранена от работа, защото няма как да остане в тази ситуация, допълни още той. Компетентните органи ще продължат да изясняват ситуацията. Прокуратура и полиция ще кажат повече за случилото се. 

Кметът каза, че служителката на детската градина е дългогодишен служител и до момента не е имало никакви инциденти. „До този момент няма такива проявления и детската градина няма сигнали, които да са подавани“, каза Стоянов. 

От общината ще продължат да следят случая. Сезирани са полиция, прокуратура и Еврокомисията, която е разпоредила проверка. Всичко, което ще се провери, ще бъде обявено публично, допълни той. 

По думите на Стоянов детето е добре, а инцидентът, по данните до този момент, е възникнал, защото детето е искало да се придвижи към неговото сестриче, което е в другата група в същата детска градина. Това непослушание е създало напрежението, каза кметът. 

Доколкото имам информация днес в 16:00 часа ще има родителска среща, ще има и представител на общината. Към момента няма данни да не работи детската градина, тъй като няма системни сигнали за насилие. Имаме инцидент, предприети са мерки, но няма някаква системност в това отношение. За мен, това, което виждам като данни е инцидентно изпускане на нерви, каза кметът. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм