Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор.

Основната им цел е да съдействат изпълнение на всички законови процедури, свързани с проектите.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е определен за ръководител на работните групи.

Проектите, част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряват възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север.

През февруари Народното събрание взе решениеэ до 15 април тази година да се проведат преговори между АЕЦ „Козлодуй“ и южнокорейската компания „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“. 

След извършена проверка от оценителната комисия компанията остана единствена в списъка на кандидатите за изграждането и пускането в експлоатация на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. 

Бившият министър на енергетиката в кабинета “Денков” тогава уточни, че за да имаме перспектива в  Зелената сделка,  имаме нужда от новата мощност на атомната електроцентрала в Козлодуй.