След остър и продължителен политически дебат парламентът реши да възложи на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да проведе преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за изграждане на 7 и 8 блок в атомната ни централа. Първоначално предложението беше отхвърлено, но при прегласуване то все пак беше прието с един глас "за" в повече, срещу "против" и "въздържал се".   

Подкрепата дойде от ГЕРБ СДС, ДПС и ИТН. Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.

Парламентът отхвърли проекта на решение на ПП-ДБ - освен с "Хюндай", преговори да се водят и с американската компания „Бехтел“, както и предложението на "Възраждане" за включване в кратката листа за преговори на две китайски компании.

Припомняме, че строежът на новите ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй” изостри спора между ГЕРБ и ПП-ДБ. Искането бе подкрепено единствено от депутатите на ГЕРБ и ДПС.

Опозицията в парламента, заедно с депутатите на ПП-ДБ отхвърлиха предложението на ГЕРБ Народното събрание да приеме решение, което да задължи АЕЦ "Козлодуй" да започне преговори с една определена южнокорейска компания за изграждане на новите ядрени мощности в партньорство с Уестингхаус.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм