Група проруски активисти в Германия дариха средства на руска армейска дивизия, която се бие в Украйна, и парите бяха използвани за закупуване на уоки-токи радиостанции, слушалки и телефони, според офицер от дивизията и съобщения от организаторите на групата, видяни от Ройтерс.

Снимка: Twitter

Двойката в центъра на групата, Елена Колбасникова и Макс Шлунд, предадоха сумата от 500 евро лично на служител в края на миналата година. Техните съобщения показват, че са знаели, че парите са за телекомуникационно оборудване, въпреки санкциите на Европейския съюз, които ограничават доставката на такова оборудване за руската армия.

Украйна заяви, че е отблъснала атака край Благодатне, а “Вагнер“ твърди, че е установила контрол над селото

Специален доклад на Ройтерс от 3 януари разкри, че Колбасникова и Шлунд са сред редица лица в Германия, които насърчават промосковска позиция, като същевременно поддържат неразкрити връзки с руската държава, санкционирани руски организации или крайната десница.

Зеленски наложи санкции на 185 компании и лица, подкрепящи Москва

Този доклад показа, че Колбасникова и Шлунд са получили билети от берлинското подразделение на руска държавна агенция за насърчаване на културата, "Россотрудничество", за пътуване до Москва за конференция, на която говори руският президент Владимир Путин. След това берлинските прокурори казаха, че разследват офиса на агенцията в Берлин.

Новите доказателства, събрани от Ройтерс, показват, че двойката участва по-активно във военната кампания на Кремъл в Украйна, отколкото се смяташе досега.

Орбан се обяви против изпращането на танкове от Германия за Украйна

В съобщение, изпратено през октомври до поддръжници в частна група WhatsApp, видяно от Ройтерс, Колбасникова написа:

Преведохме 500 евро за 42-ра мотострелкова дивизия на Руската федерация за закупуване на радиостанции, слушалки и радиотелефони. Разговаряхме с тях в Донецк. Те са разположени на фронтовата линия. Съпругът ми служи с едно от тези момчета“, публикува съобщението тя с главни букви под дузина червени удивителни знаци.

ЕС удължава с шест месеца санкциите срещу Русия

Регламент на ЕС от 25 февруари 2022 г. забранява доставката или финансирането на покупката на определени стоки за руската армия. Списъкът на обхванатите стоки включва „радиооборудване (напр. предаватели, приемници и приемо-предаватели)“.

Според германското законодателство наказанието за всеки, за когото се установи, че е нарушил санкциите, е до пет години затвор.

Украйна получи танкове, настоява и за изтребители

Колбасникова и Шлунд са дали парите, които според тях са събрали от поддръжници, на руския офицер Дмитрий Ткачев в Ростов на Дон, град в южната част на Русия, на връщане от пътуване до Донбас в Украйна, каза Ткачев пред Ройтерс. Регионът на Донбас до голяма степен се контролира от Русия.

По искане на своя командир, Ткачев използва парите за закупуване на комуникационно оборудване и го изпраща на дивизията, която е дислоцирана на фронтовата линия в Източна Украйна, каза той. Ткачев сподели, че служи в 42-ра дивизия и отговаря за сигналите и връзките.

САЩ ще изпратят 31 танка “Ейбрамс“ на Украйна

Помолена за коментар, Колбасникова каза: "Нашият адвокат ще ви даде отговор. И също така ще отговаряте за вашите лъжи и провокации.

В отговор на въпроси на Ройтерс, Шлунд изпрати съобщение до репортер: „Майната ти, идиот“ и добави смеещо се емоджи.

Руското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар. Олег Силкин, изпълняващ длъжността началник на комуникациите на 42-ра дивизия, потвърди, че Ткачев отговаря за закупуването на оборудване, но каза, че постоянният началник на комуникациите Николай Ситников е на фронтовата линия в Украйна и е достъпен само чрез специални военни канали. Ройтерс не успя да се свърже с него. Запитан за подробности около покупката, Силкин насочи Ройтерс към Ткачев. Министерството на вътрешните работи, митниците, министерството на правосъдието и министерството на икономиката на Германия отказаха да коментират дейността на групата, ръководена от Колбасникова и Шлунд. Пресслужбата на германското правителство не отговори.

Берлин: 14 танка „Леопард“ заминават за Украйна

Службата за защита на конституцията в Северен Рейн Вестфалия, регионът, в който живеят Шлунд и Колбасникова, каза, че групата на двойката се опитва да популяризира официалния разказ на Москва относно нейната агресия срещу Украйна, но лична информация за тях не може да бъде споделена поради германски закони за защита. Службата не отговори на въпрос относно това, че Шлунд и Колбасникова са помогнали за купуването на оборудване за руската армия.

Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна

ОРГАНИЗАТОРИ НА ПРОТЕСТА

Шлунд, който е учил в руска военна академия, се премества в Германия през 2012 г. По-късно започва връзка с Колбасникова, която е родом от Украйна и е работила в Германия като медицинска сестра.

След нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. двойката организира протести в град Кьолн, призовавайки германското правителство да спре да въоръжава Украйна и да сключи мир с Москва.

Берлин: Разглеждаме искането на Полша да изпрати танкове на Киев

Като част от дейността си те по-рано публикуваха как са събрали дарения в Германия и са използвали парите, за да доставят хуманитарна помощ, включително лекарства, на хората в региона на Донбас по време на посещението си миналата година.

Помощта за 42-ра дивизия е била разкрита на кръг от поддръжници в групата WhatsApp, в която Шлунд и Колбасникова допускат само хора, които са проверили, според човек, запознат с групата.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

В публикацията си за радиостанциите и другото оборудване Колбасникова каза, че споделя информацията, за да покаже на поддръжниците как са изразходвани техните дарения. Тя и Шлунд споделиха снимки, гласови бележки и разписки, свързани с транзакцията.

На една снимка, която тя публикува, двама неидентифицирани мъже в камуфлажно облекло са изобразени до отворени кутии с оборудване, поставени върху багажника на съветска кола Lada с регистрационен номер от Донецк. Виждат се телефонна слушалка, радио с марка Baofeng и кутия със слушалки. Baofeng е китайска фирма.

ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита

Шлунд публикува в групата WhatsApp екранни снимки на разписки за стоките. Разписките са за покупки на пет уоки-токи радиостанции на обща стойност $125 и пет IP телефона Yealink SIP-T30P. Устройствата, закупени за около 3000 рубли всяко, позволяват на потребителите да провеждат телефонни разговори през интернет. Yealink също е базирана в Китай компания.

Покупките са извършени на 3 октомври и 4 октомври в Ростов на Дон, според разписките.

ЕС ще проведе среща на върха в Истанбул за войната между Украйна и Русия

Колбасникова публикува гласови бележки, които според нея са от един от хората, служещи в 42-ра дивизия. В някои от гласовите бележки неидентифициран мъж говори за условията за получаване на оборудването, от което се нуждае неговата част.

В последната гласова бележка може да се чуе същият човек да казва:

Външните министри на ЕС одобриха нов транш военна помощ за Киев в размер на 500 млн. евро

Здравей брат, поръчката, за която даде пари, току-що беше предадена... Купихме радиостанции Baofeng, слушалки за радиостанции...не вградените, но тия дето идват с отделно IP, телефони с модеми. Много полезна работа, през тях минават и класифицирани комуникации. Огромни благодарности от 42 дивизион."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм