Русия готви операция "Майдан-3" преди да изтече президентския мандат на украинския президент Володимир Зеленски, предупреди Украйна. Според Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и военното разузнаване (ГУР) Русия ще опита да постави под съмнение легитимността на решенията на Зеленски след изтичане на мандата му на 20 май. Целта е украинското общество да се разколебае дали Зеленски има право да взима легитимни решения за съдбата на Украйна и дебатът за войната да се води от други страни без участието на украинския президент с изтекъл мандат.

Според украинското разузнаване ще се организират и протести по целия свят, а Русия ще се възползва от хаоса, за да нанесе поражение на изток, където войната напредва в района на Авдиивка. Говорителят на ГУР Андрий Юсов смята, че "би било успех за Русия, ако имаше мащабни протести в страната и недоверие към правителството и решенията му".

Изборите за президент в Украйна трябваше да се проведат на 31 март т.г., но заради военното положение, логично, няма как това да се случи. 

За "Майдан-3" Володимир Зеленски заговори още през ноември м.г., когато обяви, че Русия иска да го отстрани до края на 2023 г.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм