Десет ученици от три врачански общини са на двудневно посещение в Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков.

Младите хора са възпитаници на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, СУ „Христо Ботев“ – град Оряхово и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Криводол.

Те са специални гости на българския евродепутат, след като миналата есен участваха в организиран от него конкурс и разработиха свои авторски предприемачески идеи в сферата на културата, селския туризъм, неформалното образование и цифровизацията.

По време на посещението си в Брюксел учениците имат  възможност да се запознаят на място с работата на Европейския парламент и са акредитирани да присъстват на заседание на Комисията по бюджетен контрол, в която Андрей Новаков представя свой доклад за напредъка в изпълнението на големи инфраструктурни проекти в Европа.

Програмата на пътуването включва още посещение на Парламентариума - интерактивният музей на Европейския съюз, в който на 24 езика е представен процесът на интеграция в ЕС и работата на членовете на Европейския парламент.