Над 50 ученици от град Добрич участваха в демонстрация с камион по програма за безопасност при движение на велосипедисти и камиони на пътя.

Учениците се качиха в кабината на камиона, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Обучението се проведе в ОУ „Хан Аспарух“ в Добрич. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ за миналата 2018 г. при пътнотранспортни произшествия са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. Тази година до 30 октомври при ПТП са загинали 21 и са ранени 325 велосипедисти на територията на цялата страна.

„От началото на годината до момента на територията на област Добрич при ПТП няма загинали, но има 7 ранени велосипедисти“, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Инспектор Мая Василева от РУ Каварна пък представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя.

„До момента с нашия камион сме влезли в 9 училища в страната и сме обучили над 600 деца само за няколко месеца. Демонстрацията е важна, защото, особено пред такава млада аудитория, това е единственият начин да привлечем вниманието им и да създадем отговорност при движението по пътя. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички.“, коментира търговският мениджър на Транспрес Пламен Кирилов.

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.