Международен екип от учени откри две суперземи, едната от които може да е обитаема, съобщава белгийският Университет на УЛиеж. Екипът се ръководи от Летисия Делрез, астрофизик в Улиеж, предаде БТА.

Супер-Земя е термин, даден на планети, които обикалят около други звезди и имат маса, по-голяма от тази на Земята.

НАСА откри нова Луна на 75 милиона километра от Земята

Първата планета, наречена LP 890-9b (или TOI-4306b), първоначално беше идентифицирана от космическия телескоп на ТЕСС на НАСА (Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS). Този космически телескоп търси екзопланети, обикалящи около близки звезди. LP 890-9b е с около 30 процента по-голяма от Земята и може да обиколи напълно своята звезда само за 2,7 дни.

Изследователите от УЛиеж използваха своите телескопи СПЕКУЛООЗ (SPECULOOS, Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars), за да потвърдят съществуването на планетата и да я картографират по-добре. Телескопите СПЕКУЛООЗ се използват и за търсене на други планети, които може да са били пренебрегнати от ТЕСС.

Телескопът „Джеймс Уеб“ ще търси извънземен живот

Така е открита втора суперземя и наречена LP 890-9c. С маса с 40 процента по-голяма от тази на Земята, тя е подобна на първата суперземя. Нейният орбитален период - времето, необходимо на планетата да завърши орбитата си около своята звезда - е 8,5 дни.

„Въпреки че тази планета е много близо до своята звезда, на разстояние около 10 пъти по-малко от това на Меркурий до нашето слънце, количеството звездна радиация, която получава, е все още ниско и може да е възможно наличието на течна вода на повърхността на планетата , при условие че има подходяща атмосфера", обясни Франсиско Дж. Позуелос, изследовател в Астрофизичния институт на Андалусия и съавтор на статията.

НАСА показа снимки от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Учените ще проведат допълнителни изследвания, за да опознаят по-добре планетата. „Откриването на LP 890-9c ни предлага уникална възможност да разберем по-добре най-малките и най-студените звезди в съседната ни слънчева система и техните условия за обитаване“, заключава Летисия Делрез.

Изследването е публикувано в списание „Астрономи енд астрофизикс“ (Astronomy & Astrophysics).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм