Скулптурен образ на Васил Левски ще получи като дарение Община Панагюрище от автора на творбата Димитър Златанов. Произведението е изваяно като вариант за бъдещия паметник на Апостола, който ще се издига в центъра на средногорския град. Отговорната задача за изграждането на мемориала е възложена на Златанов, а по време на сложната и отговорна работа по осъществяване на мащабния проект авторът създава впечатляващо добър образ на националния герой. И решава да го дари, за да бъде поставен на видно място в сградата на местната администрация.

Златанов показа творбата си в социалните мрежи и получи множество одобрителни коментари. Всеобщото мнение е, че е успял много добре да пресъздаде чистотата и величието на Васил Левски.

Община Панагюрище обяви намерението си да издигне голям бюст-паметник на Апостола през април 2020 година. Тогава бе решено и къде да бъде мястото му - той ще обогати композицията от съществуващите архитектурни паметници на културата – „Тутева къща“ и къщата на Иван Леков (Койчевата) и богатото озеленено пешеходно пространство около тях, в което има поставен бюст-паметник на Крайчо Самоходов – четник, знаменосец на Хвърковатата чета на Бенковски. 

Мемориалът на Апостола ще е висок 3,20 метра. Ще представлява бронзов бюст-паметник с образа на националния герой върху монолитен гранитен постамент.