Турция ще изпрати на космическа мисия днес втори свой астронавт - Тува Джихангир Атасевер, който ще извърши седем експеримента в различни научни области, съобщи БТА, цитирайки турската частна телевизия СиЕнЕн–Тюрк.

Това става след успешния полет през януари на Алпер Гезеравджъ до Международната космическа станция. Мисията на Гезеравджъ, част от екип с негови колеги от Испания, Италия и Швеция, продължи осемнадесет дни, в които той имаше за задача да извърши тринадесет научни експеримента.

Полетът на екипа на Атасевер ще бъде извършен от космическия център на „Върджин Галактик“ в Ню Мексико, САЩ.

„В рамките на полета в космическия кораб ще има екипаж от четирима души и двама пилоти. Научните опити ще извършим в условията на микрогравитация в продължение на три минути, след което ще се върнем на Земята. За това кратко време ще проведем седем експеримента в области, вариращи от човешката физиология до генетиката“, каза Атасевер в интервю за СиЕнЕн-Тюрк преди полета.

По неговите думи за първи път в света ще бъде изследван начинът, по който се повлиява налягането в черепната кутия и съответно отражението му върху гръбначния мозък, от високата гравитация и при преминаване от условия на висока към условия на ниска гравитация.

Предстоящата мисия представлява значителна крачка напред в космическата програма на Турция и показва нарастващите възможности на страната в областта на космическите изследвания и проучвания, отбеляза турската държавна телевизия ТРТ Хабер.