Трима са задържани днес за търговия с гласове в бургаски регион, съобщи Областната дирекция на МВР. Това са резултатите от специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления срещу изборните права на гражданите. Проверки са извършени на територията на общо четири общини – Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе.

15 са сигналите за купуване на гласове, като освен в частни адреси полицейските служители проверяват и търговски обекти, предоставящи продукти на „версия”, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения.

Към 11.00 ч. са проверени 243 МПС и 380 лица, уточниха от полицията. Задържани по Закона за МВР са десет души.

Тефтер с лични данни на избиратели са открили униформените в мъж от квартал „Долно Езерово“, тетрадки с имена са иззели полицаите от Районното управление на МВР в Поморие от други двама. 

При проверките в села от Община Сунгурларе е установен лихвар, за който има данни, че опрощаване на вземанията в замяна - гласуване за определена политическа сила.

По-рано, при предходна акция, полицията задържа брокер на гласове, предлагал по 50 лева на избирател за предстоящите избори.