Темата с "Джемкорп" тепърва започва. Ние смятаме, че е крайно време да се върнем към документите като доказателство. От два дни сме свидетели как се прави опит за омаловажаване на цялата тема. Никога Александър Николов не е изпращал писмо за едностранно прекратяване на меморандума.

Това заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ пред бТВ.

Трифонова цитира и думите на министъра на енергетиката Росен Христов: "В момента този меморандум е все още в сила."

„Джемкорп“ внася писмо до правителството: Меморандумът е прекратен през юли

Тя подчерта, че в меморандума пише, че страните могат да прекратят меморандума едностранно с 30-дневно предизвестие или с двустранно съгласие. Тя отбеляза, че по време на телевизионно участие на Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на "Джемкорп" е признал, че не е подписал документа за прекратяване и не е уведомил за действията си. Депутатката от ГЕРБ попита защо документът не е подписан от Джемкорп и логично заключи, че съществува вероятност да се стигне и до арбитраж.

Росен Христов потвърди, че меморандумът с „Джемкорп“ е в сила, имал клауза за арбитраж

Трифонова отбеляза, че Кирил Петков никога не е давал и нареждал проверка на ДАНС. "ДАНС се самосезира", каза тя. "Какво е правил докладът в чекмеджето на Кирил Петков 3 месеца и защо не са предприети действия", попита депутатката от ГЕРБ.

По думите й "Gemcorp Holdings Limited“ не съществува в регистрите на Министерство на енергетиката, предложението идва от "Gemcorp Сapital Management Limited". На подписването се появява името на офшорка. Как държавата подписва договор с лице, което не знае дали може да представлява компанията", възкликна тя.

ПП: Темата „Джемкорп“ е прекратена отдавна, ГЕРБ искат да отклонят вниманието

Трифонова подчерта, че още в петък са внесли предложение за временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с меморандума. "Подаваме сигнал до МВР и ДАНС", съобщи тя.

БГНЕС припомня, че сагата започна на 23 март, когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашния министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

ГЕРБ: Кабинетът „Петков“ не е прекратил меморандума с Gemcorp

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. „Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 млрд. за чиста енергия и алтернативни източници на газ. "Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва още в отговора на посолството до телевизията.

Теменужка Петкова: Никога не сме подписвали неизгодни за България документи

За шега или не, точно на 1 април 2022 г. става ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби, обявява министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на "Файненшъл таймс" свърза фонда с руски олигарси.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви тогава Петков.

Петков: В сряда се връщаме в пленарната зала

Вицепремиерът Асен Василев също обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но стана ясно, че от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

На 20 юли 2022 г. пък ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм