"Целта на ИТН за участие в правителството беше да се въведат в действие решенията на референдума, който ние проведохме. После се оказа, че се случиха един куп неща, които касаеха потребност от това да се понесе отговорност. Ние спечелихме избори, трябваше да поемем отговорност и решихме да не се съобразяваме с други партии. Не успяхме да реализираме правителство и тогава казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя всичко възможно да има правителствто. Подписахме коалиционно споразумение с ПП да реализираме правителство и то се случи. До онзи ден". 

Това заяви лидерът на ПП "Има такъв народ" Станислав Трифонов в специално интервю за Дарик радио пред Константин Вълков. 

Извънредно издание на "Седмицата" - Слави Трифонов пред Константин Вълков

Извънредно издание на "Седмицата" - Слави Трифонов пред Константин Вълков

Posted by Darik.bg on Sunday, June 12, 2022

Той каза още, че най-големият компромис, който от ИТН са направили, е да участват в коалиция с БСП, "защото те са част от статуквото". "Преодолях го с много зор, но го преодолях, за да се свърши работа", посочи Трифонов. 

"Тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава. Според мен те трябва да стоят далеч от властта", каза лидерът на ИТН за останалите партии в коалицията. 

ИТН напусна коалицията, ПП готови да управляват с правителство на малцинството

За изтеглянето на министрите си Трифонов заяви, че е направил избор между лошо и по-малко лошо. "По-малко лошо е ако продължа да участвам в тази коалиция", каза той. 

По думите му това дали харесва Кирил Петков, или не го харесва, няма никакво значение. "Единственото, което има значение, е той да свърши работа", коментира той. 

Тошко Йорданов пред Дарик: ПП скачаха на нас, а не на ГЕРБ и ДПС

"Той не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса с РСМ. Говореше едни неща на посланиците, тук в България - други. Истината е, че просто лъжеше", заяви Слави Трифонов. 

Той бе категоричен, че "Продължаваме промяната" приличат като поведение на ГЕРБ.

"Нямам представа защо намесват Орлин Алексиев", заяви Трифонов. "Аз съм човекът, който е създал ИТН и ако използвам този израз "дърпа конците", аз съм единственият, който може да каже в момента какво се случва в ИТН, никой друг", добави той. 

Никола Минчев: Ще има 121 депутати, бюджетът е по-важен от оставките

"Орлин Алексиев е мой приятел, с него се познаваме от 20 години, той е един от хората, които дадоха “Ферари”-то, което не запали. Една от причините да сме приятели, е, че не си говорим за политика", обясни лидерът на ИТН.

Слави Трифонов уточни, че единствените хора, с които се е посъветвал за решението си, са депутатите от ИТН. 

От думите на Слави Трифонов стана ясно, че застава зад експертно правителство.

За шансове за нов кабинет без Асен Василев намекна Каримански по Дарик

Татяна Дончева пред Дарик: За мен този парламент е приключен

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм