„Има такъв народ” на Слави Трифонов напуска коалицията с мотива, че Кирил Петков извършва национално предателство по темата за Република Северна Македония и съобщавайки, че в държавата вече няма пари.

Отговорът на премиера Кирил Петков дойде на пресконференция на ръководството на „Продължаваме промяната”, казвайки, че предпочита правителство на малцинството, отколкото такова, което му извива ръцете.

Изявление на Слави Трифонов

Изявление на Слави Трифонов

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, June 8, 2022

Излизам от управлението. От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония, обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов чрез видеообръщение.

Днес е денят на водораздела, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Извънредна пресконференция на "Продължаваме промяната"

Извънредна пресконференция на "Продължаваме промяната"

Posted by Darik.bg on Wednesday, June 8, 2022

"Министър-председателят Кирил Петков води друга външна политика, различна политика от тази на МВнР, различна от НС. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на РСМ и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромна част от българските граждани РСМ да изпълни договора между двете държави.

Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно неуважава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и душа и никой няма право да взема едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство", заяви Слави Трифонов.

Слави Трифонов: Нямаме място в коалицията

По отношение на бюджета и парите на държавата Трифонов заяви, че откакто Асен Василев е финансов министър "хвърчат милиарди".

"Никой няма право да експериментира с нашите пари - еднолично да ги харчи, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Галактическия институт", каза още Трифонов.

"Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лева за 9 дни – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. 1,2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са? Къде е борбата с мръсните пари? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Кой ще ги плаща, той ли ще ги плаща или нашите деца", заяви още Слави Трифонов.

Петков: Правим правителство на малцинството, Рашков ще оглави КПКОНПИ

Той е категоричен, че министрите на „Продължаваме промяната” водят държавата към фалит.

Трифонов съобщи още, че депутатите от „Има такъв народ” в Народното събрание ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта със социалните мерки и пенсиите на хората, но не и другата част, защото е вредна.

Министър-председателят Кирил Петков от своя страна коментира следното: "Министър Гроздан Караджов поиска 3,6 млрд. лева допълнително да бъдат платени на същите фирми, които в последните години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация не е за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, за да увеличим пенсиите, за да помогнем на работещите семейства, за да намалим цените на бензина и дизела, получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези пари.

Напрежение в МС: Министрите на ИТН напуснаха заседанието

Днес в Министерски съвет ние заявихме, че това няма как да се случи. Когато обещахме на нашите гласоподаватели, че ще има нулева толерантност срещу корупцията, възнамеряваме това да се случи".

"КПКОНПИ вече 6 месеца стои и се управлява от заместника на Сотир Цацаров. Ние предложихме министър Рашков, това е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и да започнем истинските разследвания. „Има такъв народ” отговориха, че не са съгласни – без доводи, без нищо. Няма как да стане. Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим. Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация", съобщи още Кирил Петков.

„Очевидно има напрежение в коалицията“ и още коментари от кулоарите на НС

Бойко Рашков: Невиждани са нарушенията, извършени в строителството

"Вече близо година в МВР се провеждат упорити, целенасочени разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Бойко Борисов, свързани тясно с конкретни фирми, на които в противоречие с българските закони е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна", съобщи от своя страна Бойко Рашков.

Извънредна пресконференция на "Продължаваме промяната"

Извънредна пресконференция на "Продължаваме промяната"

Posted by Darik.bg on Wednesday, June 8, 2022

„В резултат на тези разследвания по категоричен начин се установи, че на тези фирми, стоящи близо до управляващите, до кабинета на Борисов са отпуснати авансово между 50% и 80% от сумите, които е трябвало да бъдат разходвани от тези фирми в или за строителство по-скоро на различни пътища, включително автомагистрала „Хемус”.

Ние установихме при тези разследвания, че тези държавни средства не са вложени за изграждането на пътищата, не са вложени в изграждането на магистрала „Хемус”, те са разходвани за различни нужди като е доказано, че някои от фирмите са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми, използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени, получавани от определени банки и са замина в неизвестна посока”, каза Рашков.

Даниел Лорер: С или без ИТН работата продължава

Той подчерта, че става дума за бюджетни средства. "Тези средства в момента не е ясно къде се намират и за какво се използват. Имаме данни, че част от тези фирми са вложили държавните средства в обекти, които удовлетворяват техни фирмени, лични групови интереси", заяви Рашков.

„Мисля, че МВР е длъжно да изнесе тази информация публично и аз още утре ще направя необходимото, за да може тази информация да стане публично достояние”, каза Рашков.

Христо Иванов: Нямаме право да тласкаме страната към още повече хаос

"Същевременно напоследък стана известно, че в МРРБ се подготвя отново да се финансират същите фирми, без да се планира, без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които до този момент са потънали в тези фирми, стоящи до близо до кабинета Борисов”, каза той и обобщи: Невиждани са нарушенията, извършени в строителството.

Асен Василев: Коалицията беше сформирана, за да сложим край на кражбите

"Тази коалицията беше трудно сформирана. Но имаше едно разбиране в основата на формиране на коалицията и това разбиране беше, че ще се сложи край на кражбите и че парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно и целесъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражби. Днес сме тук заради нея", каза и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Не може да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и че трябва да се осъществява ефективен контрол върху всеки лев държавна пара", заяви още Асен Василев.

Христо Иванов: Нямаме право да тласкаме страната към още повече хаос

Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията. Защото това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната. Не за нас, не за един или друг, които сме участници в тази постоянна драма. Какво следва? Тласкаме България към избори, към хаос, към управление с плаващи мнозинства?

Ройтерс: ИТН излиза от коалиционното правителство заради недоволство срещу управляващата ПП

Ако човек сериозно се отнася към това да представляваме хората, които са ни избрали, ние сме длъжни първо да си отговорим на този въпрос: „Какво следва оттук нататък?“ и като видим, че следва само още повече агония, да седнем на сериозен разговор.

Да, може би коалицията трябва да преосмисли много неща за това как работи. Мисля, че всички сме съгласни. Но твърдя, че нямаме право да тласкаме страната към още повече хаос. Надявам се и вярвам, че колегите от ИТН ще разберат, че не могат направят такава крачка и да се върнат на масата на разговори. Това е моят призив. Все още не е изтекло времето.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов съобщи, че изтегля министрите от кабинета и слага край на коалицията, сравнявайки я с агония. 

Нинова: Избори сега означават хаос

Анализирахме много спокойно и разумно създалата се ситуацията... В неделя свикваме и нашия Национален съвет", обясни вицепремиерът Корнелия Нинова на пресконференция. 

Нинова: Избори сега означават хаос

Лидерката на БСП обясни, че има да съобщава няколко неща.  "На първо място, за нас е най-важно да се приеме актуализацията на бюджета", заяви тя. "На второ място, за нас избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите, липса на Народно събрание, неизвестност и несигурност", заяви Корнелия Нинова. 

"Категорично подкрепяме политиката заявена от Петков за борба с корупцията... Имаме най-много опит в нея и много рани... Подкрепяме кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ", допълни тя.  

Корнелия Нинова обясни, че не е знаела за изявлението на Слави Трифонов. 

По отношение на казуса с РСМ тя препотвърди желанието на левицата ветото да остане"Целта ни е с разум и отговорност да гарантираме спокойствие и сигурност на държавата и на хората", заключи тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм