Този февруари вероятно ще се окаже доста топъл, с температури над обичайните за зимата. До днес среднодневната температура в района на София е 4,47 градуса. За пример ще дадем февруари 2016 година, който бе със средномесечна температура от над 7,5 градуса. 

Топлият период, който започна преди около седмица, вероятно ще продължи поне до около 20 февруари, но с едно изключение.

Идващата неделя към страната ще се приближи средиземноморски циклон, който ще влоши времето на Балканите и в нашата страна. Още в неделя привечер и през нощта срещу понеделник ще започнат валежи над югозападните и крайните южни райони на страната.

В понеделник съществени валежи се очакват в Родопите, а през деня и на много места в Западна и Централна България. Но повече дъжд се очаква над крайния юг. Валежи ще има и във вторник, като в сряда вече ще са на много малко места, главно на югоизток. Сняг се очаква да вали в по-високите планински части, вероятно над 1600 метра, като във вторник и по-ниско.

Температурите ще се понижат и в понеделник вече ще са със 7 - 10 градуса по-ниски от тези в неделя. По високите западни полета около 3 - 7 градуса, в низините на страната 9 - 12 градуса. Сняг се очаква да вали в по-високите планински части.

С приближаването на циклона към нашата страна в събота и неделя ще се усили вятърът от юг-югозапад, особено северно от планините, като на места ще бъде силен. Във високите алпийски части той ще бъде и бурен. Това ще доведе до ново затопляне в почивните дни, преди да застудее в понеделник.

Застудяването и влошаването на времето ще обхване период от около три денонощия, до сряда включително, когато отново атмосферното налягане ще започне да се повишава и температурите да нарастват.

До края на следващата седмица - 18 февруари, се очаква времето отново да е по-топло от обичайното за този период на годината, като дневните температури ще са между 12 - 15 градуса. По високите западни полета и в района на София след сряда, малко на 9 - 12 градуса.

Евентуални валежи от дъжд ще видим към края на следващата седмица, а по-сериозно понижение на дневните температури вероятно след 20 февруари.

И в Европа е по-топло от обичайното, преносът на въздушните маси е западен, югозападен и това е причина за дългия период на по-топло време. Студът се е отдръпнал на север, в Скандинавските страни и в Европейска Русия, където температурите са и под минус 15 градуса.

Какво ни чака до края на месеца и през пролетта - това ще бъде тема на разговор в следващите заседания на Синоптичната комисия. 

Глобалната приземна температура остава стабилна - 14,31 градуса, с 0,31 градуса над нормата за последния 30-годишен период. /temperture.global/

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм