През цялата нощ и сутринта на 27 ноември в Сочи бушува страшна буря. Всички насипи на курорта бяха засегнати, съобщи НГС.

Щетите тепърва ще се изчисляват, сега това е невъзможно, тъй като вълните достигнаха височина от четири метра преди настъпването на нощта. Въпреки това ликвидирането на последствията е в ход и хората разчистват това, което природата е направила.

Всички плажове са затворени, те се охраняват от полицията.

В Сириус е регистрирано нетипично за Черно море явление - цунами.

"Морето буквално излезе от бреговете си. Олимпийският насип не успя да издържи на въздействието на стихията. Крайбрежната отбрана не можа да удържи силата на вълните и беше разрушена. Самата крайбрежна алея също беше повредена, тя просто се срути. Вместо насип, това е провал. Излязохме на него късно снощи, за да заснемем "бурята на века", и просто избягахме надалеч. Никога не съм виждал такива вълни. Този висок насип, заради който не се вижда морето, изобщо не спаси от тях. Бедствието е толкова ужасно, че никога не съм виждал подобно нещо за 43 години живот тук", каза жителят на Сочи Никита Борисов.

В елитните апартаменти, които се намират на брега на морето, обитателите им са блокирани. Прозорците на приземните етажи бяха изпочупени, вътре бяха изпочупени мебели, хвърчаха камъни и целият шикозен район на жилищните комплекси беше напълно разрушен. Докато морето не напусна сградите, хората седяха на първия етаж и с ужас гледаха прииждащата вода, която носеше камъни и счупени части от постройки.

"От прозореца се виждаха силните вълни и това, че отдавна са прелели през парапета на брега на морето. Но изведнъж вълната не се разби, както обикновено, а стигна до нашия апартамент", разказа турист от Санкт Петербург, който наема апартаменти в Сириус. Според нея е имало няколко такива вълни, като едната е била по-мощна от другата.

"Крайбрежната ивица Чайка в Адлер е силно повредена, морето изхвърля пейки като играчки, изкоренява осветителни тела и хвърля огромни калдъръми върху крайбрежните кафенета и магазини. Търговските павилиони не устояха на въздействието на стихията. Сега се разхождаме по крайбрежната улица в Адлер и сме в шок, каква трябва да е силата на водата, за да хвърля пейки? Това е просто ужасно. Няма никакви плажове, те бяха отмити. Явно ще бъдат асфалтирани за следващия сезон", казва Тамара Новикова, жителка на Адлер.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм