Бившият холивудски филмов магнат Харви Уайнстийн беше признат за виновен от съдебните заседатели в Лос Анджелис, съобщават от Би Би Си (BBC).

По време на двумесечния съдебен процес се разбра как Уайнстийн е използвал влиянието си, за да примамва жени на частни срещи, след което ги е нападал.

Харви Уайнстийн поискал от актриса да се включи в тройка, след което я изнасилил (снимки)

Той вече излежава 23-годишна присъда, след като беше признат за виновен за изнасилване и сексуално посегателство в първия процес в Ню Йорк преди две години.

В понеделник Уайнстийн беше признат за виновен по обвиненията в изнасилване и две сексуални посегателства. Бяха взети предвид показанията на защитен свидетел представен като Джейн Доу 1.

Съдебните заседатели не можаха да стигнат до присъда по обвиненията на Дженифър Сийбъл Нюсъм, съпругата на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, и жена, известна като Джейн Доу 2.

Той беше оправдан и по обвинението в сексуален тормоз срещу обвинителка, известна като Джейн Доу 3.

Адвокатът на Уайнстийн: Той не е Пит или Клуни, спали са с него, защото бе могъщ

Продуцентът на "Влюбеният Шекспир" и "Криминале" и съосновател на развлекателната компания "Мирамакс" беше облечен в сив костюм и изглеждаше блед в съда в Лос Анджелис в понеделник.Той не използваше инвалидна количка, както правеше при предишните си явявания в съда.

По време на процеса бяха изслушани десетки свидетели в продължение на повече от четири седмици. Присъдата от понеделник обаче се съсредоточи върху обвиненията на четири жени от периода 2005-2013 г.

Съдебните заседатели, съставени от осем мъже и четири жени, прекараха девет дни в обсъждане на три обвинения в изнасилване и четири други обвинения в сексуално посегателство.

Димитрова към журналист: Миришеш на лагера, който изби интелектуалците ни

Жената, за чието изнасилване Уайнстийн беше осъден в понеделник, Джейн Доу 1, е модел от руски произход. Първата свидетелка по делото даде показания, че е била в Лос Анджелис за италиански филмов фестивал през февруари 2013 г., когато продуцентът пристигнал без покана в хотелската ѝ стая в Бевърли Хилс и я изнасилил.

След произнасянето на присъдата тя заяви: "През онази нощ през 2013 г. Харви Уайнстийн завинаги унищожи част от мен и никога няма да си го върна."

"Наказателният процес беше жесток и адвокатите на Уайнстийн ме подложиха на истински Ад на свидетелската скамейка, но знаех, че трябва да доведа делото докрай, и го направих."

"Надявам се, че Уайнстийн никога няма да види друго през живота си, освен затворническата килия."

Харви Уайнстийн отново пледира невинен в съд в Лос Анджелис

Сибел Нюсъм даде емоционални показания, че е била режисьор на документални филми, когато е била изнасилена от Уайнстийн в хотелска стая през 2005 г.

Първата дама на Калифорния заяви в изявление в понеделник след произнасянето на присъдата: "По време на целия процес адвокатите на Уайнстийн използваха сексизъм, мизогиния и тактики на тормоз, за да сплашат, унижат и осмеят нас, оцелелите."

"Процесът беше сурово напомняне, че ние като общество имаме още много работа за вършене."

Американски лекар, обвинен в изнасилване на упоени жени, се самоуби

Единствената друга от четирите основни обвинителки, която се идентифицира публично, е Лорън Йънг. Тя заяви, че е била модел, амбициозна актриса и сценаристка, когато през 2013 г. се е срещнала с Уайнстийн по повод на сценарий. Йънг заяви, че той я е затворил в хотелска баня и я е нападнал сексуално. Съдебните заседатели обаче не успяха да стигнат до присъда по обвиненията, свързани с нея.

Осъждането му в Ню Йорк през 2020 г. беше знаков момент за движението #MeToo, което от няколко години алармира за широко разпространени сексуални злоупотреби и тормоз във филмовата индустрия.

В момента Уайнстийн обжалва присъдата в Ню Йорк.

Повече от 80 жени излязоха с обвинения за сексуално насилие и неправомерно поведение срещу Уайнстийн, обхващащи няколко десетилетия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм