В навечерието на филмовия фестивал в Кан тази седмица настроението и тържествените емоции, са помрачени от слухове за съществуването на таен списък с 10 мъже от бранша, сред които водещи актьори и режисьори, които са се държали жестоко с жени, пише Тhe Guardian.

Смята се, че имената, описани като „взривоопасни“, са били изпратени анонимно на Националния център за кино в Париж, както и на други водещи компании за финансиране на филми във Франция. Съобщава се, че предполагаемите насилници са високопоставени френски актьори и режисьори на възраст между 30 и 40 години.

Според публикации в Le Figaro и сатиричното списание Le Canard enchaîné организаторите на фестивала са създали екип за управление на кризи, който да отговори на обвиненията. Възможно е да се наложи филмите да отпаднат от програмата за прожекции, ако в тях участват замесени имена.

Предстоящите разкрития могат да бъдат оповестени в сряда, когато е и премиерата на късометражния френски филм Moi Aussi (бел. ред., от френски "me too", "аз също"), посветен на злоупотребите в индустрията. Предполага се, че филмът, който беше включен в програмата на фестивала „Особен поглед“ в последния момент, ще се окаже също толкова възпламеняващ, колкото и списъкът, поради емоционалното си съдържание, пише Тhe Guardian.

Слухове за скандални #MeToo разкрития се появиха дни преди откриването на фестивала в Кан

снимка: Уикипедия                                                                    актрисата Жудит Годреш            

Дело на актрисата Жудит Годреш, наричана „посланик на #MeToo“ (бел.ред. - социално движение и кампания за повишаване на осведомеността срещу сексуалното насилие, сексуалния тормоз) във Франция, филмът се основава на думите на много жени и е под формата на хор, обединяващ различни лични разкази.

„Изведнъж пред мен се появи тълпа от жертви, реалност, която представляваше и Франция, толкова много истории от всички социални среди и поколения“, обясни Годреш. „Тогава въпросът беше: какво ще направя с тях? Какво правиш, когато си поразен от това, което чуваш, от огромния обем свидетелства?“

52-годишната актриса за първи път разтърси френското кино през февруари, когато обвини режисьорите Жак Дойон и Беноа Жако, че са я изнасилили през 80-те години, когато е била тийнейджърка. Годреш твърди, че 77-годишният Жако е имал връзка с нея, когато тя не е била навършила пълнолетие. Той отрича да е извършил каквито и да било престъпления и казва, че е бил под влияние на „нейното очарование“. Актрисата твърди още, че 80-годишният Дойон я е принудил да участва в безпричинна сексуална сцена във филма му от 1989 г. La Fille de 15 ans (15-годишното момиче). Месец по-късно Годреш последва обвиненията си с реч на престижните френски награди „Сезар“, в която заяви, че филмовата индустрия е била прикритие за експлоатация на непълнолетни актьори.

Ефектът от новите обвинения в злоупотреба и всички отличия, които ще бъдат присъдени на влиятелни жени, със сигурност ще означават, че откриването на фестивала през 2024 г. ще бъде в силен контраст с миналата година, посочва британското издание.

През май миналата година демонстранти на Кроазет се противопоставиха на участието на Джони Деп в откриващия филм „Жана дю Бари“. Те бяха разгневени от неотдавнашните обвинения срещу него в злоупотреба с бившата му съпруга Амбър Хърд, които доведоха до поражението му в британското дело за клевета, въпреки че месец по-късно той спечели пред американския съд.

Реакцията на движението #MeToo във Франция е по-бавна и по-нюансирана, отколкото в Америка. Легендарната актриса Катрин Деньов е сред тези, които първоначално омаловажиха значението от противопоставяне на неприемливото поведение на мъжете в кино индустрията, защитавайки тяхното така наречено „право да тормозят“. Миналата седмица обаче френските законодатели се съгласиха с правителствено разследване на сексуалното и основаното на пола насилие в секторите на сценичните изкуства и модата в страната. А през есента френският актьор Жерар Депардийо ще бъде изправен пред съда по обвинение в сексуално посегателство над две жени на снимачната площадка на филма „Зелените капаци“. Срещу него са повдигнати обвинения в изнасилване по друго дело и се води разследване по обвинения в посегателство. Той отрича всички обвинения.

Слухове за скандални #MeToo разкрития се появиха дни преди откриването на фестивала в Кан

Преди дни организаторите на фестивала съобщиха, че американската актриса Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма", което може да даде прогресивен тласък на разкритията, посочва още Тhe Guardian. Холивудска легенда, която е на 74 години, има рекордните 21 номинации за "Оскар".

„За мен е огромна чест да получа това престижно отличие. Да спечелиш награда в Кан е най-високото постижение в киноизкуството. Очаквам с нетърпение да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички“, заяви Стрийп, цитирана от организаторите.