Индонезийската столица Джакарта бе изправена пред шокиращ скандал във вторник, след като шест претендентки за короната на "Мис Вселена Индонезия" подадоха жалби в полицията. Те обвиняват организаторите, че са ги карали да се събличат за "телесни проверки" и снимки топлес, съобщават от CNN.

Във вторник пред репортери пред регионалното полицейско управление в столицата Джакарта адвокатката Мелиса Анггрейни, която представлява претендентките за короната, твърди, че клиентките ѝ са били помолени да свалят горнището си, за да могат служителите на конкурса да "изследват белези, целулит или татуировки".

„Чувствам, че правата ми са нарушени“, казва участничка в конкурса в изявление пред медии. Тя споделя, че не се чувства добре психически и има проблеми със съня, пишат от Би Би Си.

Според адвокатите още подобни случаи ще излязат наяве.

Жалбоподателките твърдят, че снимките са направени в присъствието на служители от мъжки пол в стаята. Заедно с полицейския доклад са представени и допълнителни доказателства, като документи и видеоклипове, каза Анггрейни.

Полицията в столицата на Индонезия Джакарта излезе с изявление, че ще разследва допълнително случая. В изявление ръководителят на "Мис Вселена Индонезия" Попи Капела заявява, че организацията също ще разследва случая. 

"Въпреки че този тип проверки са нормални в страната, от състезателките обикновено не се иска да се събличат голи", казва Мария Харфанти, бивша Мис Индонезия. Тя добави, че организаторите често искат индекс на телесна маса на състезателите, за да проверят пропорциите на тялото им.

На пресконференция в понеделник една от жалбоподателите заяви, че проверките са извършени в затворено помещение, но там са присъствали и мъже, като вратата е била отворена и минувачите без проблем са можели да огледат момичетата. 

Докато конкурсите за красота отдавна са позволени в Индонезия, организаторите внимават да не засегнат консервативните части на обществото. През 2013 г. в конкурса "Мис Свят" се отмени кръга по бикини, защото беше организиран сред предимно мюсюлманското население.

Конкурсът "Мис Вселена" се провежда всяка година в различна страна домакин и в него участват десетки национални победителки, които се състезават за световната титла. Събитието се провежда на живо и привлича милиони зрители по света.

"Мис Вселена приема изключително сериозно твърденията за сексуално насилие и нередности", казват от организацията. "Осигуряването на безопасно място за жените е изключителен приоритет на организацията "Мис Вселена" и ние разглеждаме този въпрос."

В изявление, споделено в Instagram, директорът Попи Капела заяви, че нейната организация "следи отблизо ситуацията".

"Активно разследваме твърденията, които бяха съобщени в средствата за масова информация", гласи изявлението на Капела. "Ще проведем задълбочено разследване и ще разгледаме обвиненията, отправени срещу нас. Незабавно ще заемем необходимата позиция и ще предприемем необходимите действия във връзка с този въпрос и ще установим истината."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм